Липса на спасители, медицинско оборудване и по-голям брой преместваеми обекти са сред най-често срещаните нарушения, установени при проверката на плажовете по черноморското крайбрежие.

Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, предаде репортер на БГНЕС.

Павлова уточни, че плажовете по родното крайбрежие са общо 209, като 114 се стопанисват. За 56 плажове са подписани концесионни договори, 43 са отдадени под наем, а 95 остават неохраняеми. През изминалите два месеца министерството е проверило 99 плажа.

"Един от най-големите проблеми, които установихме извън липсата на спасители, са многобройните сергии и безразборното разполагане на масички и столове", подчерта Павлова.

Оказва, че близо половината от плажовете нарушават поне едно от правилата, а рекордьор в неспазването на забраните е плажът "Обзор – Юг". Най-арогантно пък се държат концесионерите в Несебър и Слънчев бряг. Според регионалния министър там са установени най-много нарушения. Концесионерите си плащат глобите, но след това не изпълняват предписанията и изискванията. 19 от концесионерите не са предоставили никакви схеми, по които ще се разполагат преместваемите обекти на пясъка.

Все пак има и плажове, на които нарушения не се допускат. Те са 23 на брой, а сред отличниците при спазването на изискванията се нареждат Албена, Кранево, Златни Пясъци, Кабакум и централният плаж в Созопол.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството разполага и със статистика за цените на чадърите и шезлонгите. Най-скъпи те са на плажа "Св. Константин и Елена", където чадърът струва 25 лв., а шезлонгът – 15 лв. Най-евтина услугата е на плажа в Китен. Там срещу сумата от 10 лв. можем да се сдобием с пълен комплект чадър, шезлонг и маса.

Министър Павлова засегна и темата за нарушенията до плажа "Силистар". Тя поясни, че концесионерът спазва всичките си задължения. Причина за проблема е теренът, през който се преминава. За целта местната власт трябва да си влезе в ролята и да осигури достъп по общинския път.

Резултатите от проверките по крайбрежната зона са изпратени и на прокуратурата, а част от инспекциите продължават. Първоначалната глоба при установени нарушения от страна на юридически лица е от 6 до 12 хил. лв., но при повторно неспазване на забраните сумата може да достигне 26 хил. лв.