Салмонела е открита в част от групите малчугани, които посещават детска градина „Радост 1“ на ул.“Дондуков Корсаков“. Засегнатите групи са под карантина и в тях не се приемат деца, потвърдиха за „Утро“ от Регионалната здравна инспекция.
„Случаят е от миналата седмица. Първоначално с положителен резултат се оказаха три деца, после техният брой нарасна на пет.  
Продължават да се правят изследвания и проверки“, заяви директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Цветелина Мирчева.
Здравните инспектори са издали предписания на градината, а работата по случая продължава, затова от РЗИ отказаха да изразят предположение на какво се дължи появата на инфекцията. В градината не са открити пропуски и следи от заразата, предположенията са, че болестта е внесена от дете, ходило на почивка с родителите си в чужбина. Макар че се очертава като единствена и най-достоверна, тази хипотеза не е окончателно доказана, затова не се поддържа официално.
Дадени са указания групите със засегнати от болестта да не се засичат с останалите, за да не се стига до кръстосване на потоци и разпространение на инфекцията.
Децата, които са с положителен резултат за салмонела, се лекуват. По думите на зам.-директора на РЗИ д-р Искра Генева болестта протича леко и състоянието им не е обезпокоително.
„Утро“ опита да се свърже с директорът на филиала на „Радост“ Йорданка Тодорова, за да научи на какво може да се дължи появата на инфекцията, но служители в детската градина обясниха, че тя е в отпуск и никой не е оторизиран да я замества.