Няма салмонела в Детска млечна кухня и тя подновява дейността си, като още днес в яслите ще бъде доставена готвена храна. Това стана ясно вчера, след като взетите проби от съдовете, оборудването и персонала на кухнята не показаха следи от инфекцията. В същото време обаче бе засечен още един случай на зараза - този път служителка в яслата.
Носител на салмонелозата в ясла номер 9 е служител на персонала, съобщи вчера за "Утро" директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. 

Това е станало ясно в понеделник следобед, тъй като в петък, когато се разбра за върлуващата зараза, жената не е била на работа и е изследвана заедно с втората група служители в яслата на 1 юли.
Направените изследвания на персонала в Млечна кухня са отрицателни за салмонелоза, но въпреки това служителите ще приготвят храната с маски и ръкавици за по-голяма сигурност, уточни д-р Дяков.
„Двете дечица от 9-а ясла, с които започна епидемичният взрив, са изписани от лечебното заведение. Другите две болни дечица, които бяха открити като контактни на първото детенце, се лекуват амбулаторно. Три деца заразоносители бяха открити от контактните дечица от 4-а група, които също се лекуват, и един заразоносител от персонала на 4-а група. На втора група, където е вторият случай на салмонела, днес вече получихме около 17 проби на контактни деца и четири проби на контактен персонал, които тепърва предстои да бъдат изследвани“, обясни д-р Цветелина Мирчева от РЗИ.
Майките, които вземат храна от пунктовете, ще могат да се възползват от кухнята на 4 юли. Тогава ще важат заверените за 28 юни купони. Това беше първият ден, в който Млечна кухня не отвори, след като бе регистриран втори случай на заразено със салмонела дете от 9-та ясла. Предположенията, че заразата може да е тръгнала от храната в кухнята, доведе до драстични мерки, а децата в яслите се изхранваха основно с хляб и кисело мляко.