Детска млечна кухня няма да работи в понеделник, а дали ще отвори във вторник, все още не се знае. Причината - 2 регистрирани случая на салмонела в 9-та ясла в кв."Дружба 1" и вероятността заразната болест да е причинена от храната, която приготвят в кухнята и която консумират всички деца в яслите.
Вчера беше взето решение затворени да останат и детските ясли, но в късния следобед от общината промениха решението. На извънредна среща с Агенцията по храните бе решено яслите да работят в понеделник, тъй като в противен случай се причиняват големи затруднения за родителите. За децата ще бъдат подсигурени пакетирани храни, докато не стане ясно дали заразната болест е причинена от храната от Млечна кухня.
Млечна кухня затвори още вчера и родителите, които отиваха да получат кофичките с храна за малчуганите си, бяха връщани с обяснението, че тече проверка. В яслите пък бе разнесена пакетирана храна, за да има какво да хапнат децата, тъй като и там кухня не е доставяна.
Общо 856 деца се изхранват от млечна кухня като 550 от тях са ходещите на ясла, а останалите са малчугани вкъщи, чиито майки купуват свободно от пунктове.
Още в края на миналата седмица е регистриран първият случай на салмонела в 9-та ясла, но след втората потвърдена диагноза са задействани инспектори от Здравната инспекция и Агенцията по безопасност на храните. Взети са проби от контактните повърхности, посудата и персонала на кухнята за наличието на патогенни микроорганизми. Очаква се резултатите от пробите да станат ясни след няколко дни. В понеделник предстои да бъде взето решение дали кухнята ще отвори, или ще се търсят други решения, включително и да остане затворена за по-дълго време. 
Последната проверка на Агенцията по храните в кухнята е извършена на 4 юни, като подобни контроли се правят 2 пъти месечно през летния период, когато горещините крият повече рискове по отношение качеството на храната. При подобни случаи назад във времето причината за заразата не е била открита в кухнята, припомнят от общината.
Новината за затварянето на яслите внесе смут сред родителите. Част от тях са били предупредени, че кухнята ще работи вероятно след седмица. Директори на ясли са обяснявали, че до второ нареждане забавачките остават затворени, защото крият риск за децата. Други се притесняваха, че децата им са останали гладни, защото храна е липсвала. Освен притесненията за здравето на малчуганите, родителите се терзаеха и от неизвестността кога яслите отново ще отворят врати и дали ще успеят да се освободят от работа, за да гледат децата си. В крайна сметка тези тревоги са обсъдени и от общината решиха в последния момент да не затварят яслите. Въпросите колко дълго децата ще се хранят със суха храна от пакети и доколко е здравословно за тях, също породиха дискусия.