Дванадесетокласник в СОУ „Майор Узунов“ е доказан носител на салмонела, стана ясно от бюлетина на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. В момента всички контактни съученици, роднини и треньори на спортиста се изследват в лабораторията на инспекцията, за да се види дали измежду тях има и други носители на бактерията, обясни директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова.
Притеснителен е фактът, че в кухнята на Спортното се приготвят ястията за кетъринга за СОУ „Васил Левски“, където едно дете се разболя от салмонелоза, а 10 първокласници и учителката им бяха установени като носители на болестта.  
Проверката на хранителните продукти, съдовете и плотовете в кухнята на Спортното още върви и затова не можем да кажем дали салмонелата в СОУ „Васил Левски“ е причинена от външен фактор или от мръсна посуда, посочи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Андриан Райков. Той обясни, че инспекторите правят всичко възможно да открият причината за епидемията в школото, за да предотвратят разпространение на заразата.
Както „Утро“ писа миналата седмица, 11 първокласници и тяхната учителка бяха заразени със салмонела. Епидемията е тръгнала от момиченце, което на 22 ноември е било прието в Инфекциозно отделение към Многопрофилна болница Русе с повръщане, температура и диария. При изследване на контактните с него съученици като носители на заразата излязоха още 10 малчугани. Впоследствие салмонела се доказа в един четвъртокласник и един петокласник в училището, които са братчета на двама от заразените първолаци. Други случаи на салмонела във „Васил Левски“ няма, а последвалите проверки в училището доказаха, че заразата не е причинена от сервираната храна или лоша хигиена, съобщи директорът Галин Ганчев.