18-годишният модел от Русе Мартин Цеков попадна във фотогалерията на италианския "Вог". Две негови снимки, направени от русенската фотографка Катерина Басарболиева преди няколко месеца, бяха одобрени и оценени от екип на италианското онлайн издание. 
За "Вог" снимахме с моя близка приятелка Александра Митева и фотографката Катерина, която живее в Англия, но се прибра точно тогава. Идеята беше Катерина да снима Саша, но някак нещата се случиха така, че да се снимаме двамата заедно. Аз и Александра не знаехме, че ще снимаме за "Вог", но в края на фотосесията Катерина ни каза, че ще прати снимките на "Вог Италия", а ако ни харесат, ще ги публикуват. От "Вог Италия" ни харесаха и решиха да ги използват, разказва Мартин.
Снимките, дело на фотографката Катерина, са направени на покрива на жилищния му блок в квартал "Възраждане". Стилът на фотосесията е high fashion, street, edgy /висша мода, уличен, бунтарски/, а Мартин споделя, че за да предадеш това, което се опитваш да направиш, най-важното е да се потопиш в атмосферата. 
Успешният русенски модел е ученик в 12 клас в Дойче шуле, като ще продължи образованието си във Великобритания в сферата на фотографията, по която е увлечен, и вече провежда интервюта с няколко университета. Паралелно с това ще продължи да се занимава и с мода. 
Мартин обаче не обича да говори за работата си като модел пред хората, тъй като голяма чат от тях си мислят, че е изключително себичен и повърхностен. Самият той се занимава с моделство от около година и все още се смята за начинаещ модел. В тази сфера попада съвсем случайно. 
Това е много забавна история. През декември 2017 отидох в София с братовчедка ми за лайв представлението на "La La Land", защото много харесвам мюзикъли и имахме намерение да останем за три дни. Докато бях там, реших да се срещна с едни приятели, а те без да ме питат ми организираха среща с представител на "Ивет Фешън", разказва Мартин, който първоначално не вярва, че ще се получи нещо.
Все пак обаче отива на интервюто, а от агенцията го харесват и сега той е много благодарен за предоставената възможност.
Съвсем различно е от Русе, по-модерно е, все едно е друг свят, споделя русенският модел. 
Мартин е представител на ЛГБТ обществото (терминът възниква през 1990 г. и официално се използва от почти всички организации и центрове на гей-общността). 18-годишният модел обаче признава, че в училище се чувства малко странно, защото е останал единственият гей в гимназията.
За разлика от София, където това е окей, в Русе все още не е така, категоричен е младежът, който често среща неодобрителни погледи заради черния си лак например.