Българинът Ваньо Минков, който лежа в ареста на Ню Джърси близо 2 години, се призна за виновен за участие в мащабна схема за източване на tax refund или на сумата, която американските власти връщат всяка година на данъкоплатците. Мъжът бе арестуван през месец май 2013 г. във Варна и екстрадиран в САЩ за тежки федерални престъпления.Според първоначалните данни на ФБР, нашенецът бе обвинен, че е нанесъл щети за близо 56 милиона долара и се облагодетелствал незаконно от кражбата на лични данни на физически лица от кредитни и дебитни карти. 30 години затвор бе максималното наказание само за първото от общо четирите обвинения срещу Минков – заговор за извършване на измама. 

Глобата, която заплашваше варненеца, бе еднократния или двукратния размер на щетите, нанесени от него – 56 000 000 долара или 112 000 000 долара. Сред останалите обвинения срещу Ваньо Минков бе още заговор срещу правителството на САЩ, за което е предвидено наказание до 10 години затвор, а глобата до 250 000 долара. 15 години се полагаха на хакера по третото обвинение – заговор за измама с документи на самоличност и защитена информация и други 5 години зад решетките заради измама с помощта на компютър. 

Единствената възможност Минков да лежи по-малко години в затвора бе да се признае за виновен и да разкаже в детайли престъпните схеми, в които е участвал, и да разкрие своите съучастници. След близо 2 години в ареста българинът сключи споразумение с ФБР и се съгласи на условията, които са му поставени. Така той ще може да разчита на по-либерална присъда до 10 години затвор и по-облекчен режим зад решетките, твърдят разследващите, които работят по случая. 

Според обвинителния акт, варненецът, заедно с няколко свои съучастници, хакват личната информация на стотици американски граждани, която по-късно използват за свое лично обогатяване. Откраднатите данни включват имена, номера на дебитни и кредитни карти, пин кодове и social security номера на повече от 1000 американци. След това Ваньо Минков предлагал информацията за продажба в специални онлайн борси, а с останалите данни попълвали фалшиви данъчни декларации от името на потърпевшите. ФБР твърди, че обвиняемият и неговите съучастници са се опитали да ощетят IRS с над 6 милиона долара. 600 000 долара им били върнати под формата на tax refund. Затова варненецът най-вероятно ще получи и глоба до 250 000 долара, твърдят от обвинението. 
Присъдата на българина ще влезе в сила на 13 октомври 2015 г., категорични са още федералните власти. Американската служба за сигурност „Сикрет сървиз“ и IRS са водили разследването срещу варненеца заедно с българските служби и ФБР близо две години, съобщи по време на делото федералния прокурор Пол Фишман. 

Ваньо Минков бе арестуван в България 

в края на май 2013 г. и бе екстрадиран отвъд Океана на 27 септември. Две години той лежа в килия на новия затвор на Есекс каунти, Ню Джърси. 

Измамите, в които е участвал българинът и групата около него, са започнали през месец юли 2011 г. и са продължили до април 2013 г. Това е периодът, в който „точената“ лична идентификационна информация е продавана онлайн. Данните са крадени по няколко начина, включително и чрез използването на скиминг-устройства по банкоматите. С тази специализирана техника се взимат номерата на картите, както и различните пин-кодове към тях. Американски федерални агенти са проследили, че Минков получава и продава крадени данни за разплащане с карти на над 100 000 сметки. Загубите, които са причинени по схемата, се изчисляват на около 

50 милиона долара, 

като тепърва се установява какъв процент от тях ще се „припишат“ на нашенеца. Очакват се и нови арести на съучастници от престъпната група. Някои от купувачите на данни са засечени от щатските служби, че правят парични трансфери от Ню Джърси. Проследени са и регионални преводи до различни места в България, най-вече до Дългопол, Габрово и Аксаково, край Варна. Пак на тези места са регистрирани най-много „данъкоплатци“, изкарали пари в Съединените щати, които са попълвали данъчна декларация и то само от няколко компютъра. По-късно американското правителство им е върнало сума за над 250 000 щатски долара. Обясненията на Ваньо Минков, че не е стъпвал в САЩ никога, не минаха пред властите отвъд Океана. Разследващите агенти по случая са проследили трансферите, както и IP-адресите на компютрите на получателите и изпращача. 
Нашенецът организирал по оригинален начин и печеливша схема за възстановяване на данъци отвъд океана. Той и неговите съучастници разбили мрежите на няколко счетоводни къщи и откраднали от тях голямо количество база данни от декларациите на клиенти за счетоводната 2011 г. По-късно те използвали присвоената информация и подали фалшиви данъчни декларации от имената на клиентите на счетоводните фирми. Данъчнте служби на САЩ смятат, че щетите по реализираната от българските хакери схема възлизат на повече от 6 милиона долара. Групата на Ваньо Минков е подала данъчни декларации на повече от 650 души само за 2012 г. Само разкриването на това престъпление е осуетило и незаконното обогатяване през 2013 г. със същия трик. В документите по делото е записано, че българинът е действал в пълно съзнание, че извършва тежко престъпление и е в „сговор“ с група. По делото срещу него бяха изслушани и няколко агента под ръководството на специален агент Джеймс Мотола, както и на данъчните служби, които се представиха в съда от специален агент Шантал Кохен. Техните разследвания са довели до конкретните обвинения срещу Ваньо Минков. 

Следата към българина 

Сагата на Ваньо Минков с американското правосъдие започва, когато агенти под прикритие отвъд океана попадат в интернет на лице с псевдоним „Цар“, което продавало голямо количество открадната информация на кредитни и дебитни карти. Цар комуникирал с потенциалните си купувачи, използвайки няколко ICQ-акаунта. Първоначално следователите не успели да установят с точност кой се крие зад този величествен прякор. 

Те обаче засекли няколко IP-адреса, които са били използвани за достъп до неговите ICQ-акаунти. Тези електронни адреси са регистрирани в български компании, достовчици на интернет – „Интербилд – Варна“, „Космо България Мобайл“ и БТК. Американските разследващи са поискали информация от компаниите за IP-тата. Уликите срещу българина са, че единият от проследените адреси, с които е работил Цар, съвпадал с този, регистриран на името на Ваньо Минков. Нашенецът се защити, че логването към неговия адрес може да стане съвсем спокойно от 200 до 500 метра, тъй като използва в дома си безжичен рутер. 

Още тогава бе иззет и лаптопът на Минков. Майка му Веселина Иванова изрази опасението и страха си при екстрадицията му, че няма да го види никога повече. „Без пресни плодове и зеленчуци....без слънчева светлина....понякога по 21 часа заключен поради липса на обслужващ персонал....без чиста вода...без свиждане с близки хора...Дори му забраняват да получава колети с книги на български....расова дискриминация....почти невъзможна медицинска помощ при нужда....отказ от елементарни хигиенни условия....ето това преживява синът ми сега“, пише майката на Минков във фейсбук страницата „Не на екстрадацията на Ваньо“.