Банките в Гърция отново отвориха врати, след като в продължение на три седмици бяха затворени в опит на гръцкото правителство да предотврати банкова катастрофа, предава агенция Ройтерс.

В сила все още остава капиталовия контрол, наложен на 29 юни, както и лимитът за теглене на 60 евро на ден.

В сила остават и забраната за банкови преводи в чужбина – ситуация, която според германския канцлер Ангела Меркел "не е нормален живот" и тя призова за по-бързи преговори по новата спасителна програма на Гърция.

След като банките в страната отново заработиха гърците ще могат да депозират чекове, но не и пари в брой, да плащат сметки, както и да получат достъп до своите кутии с депозити и да теглят пари директно, без банкомати.

За разлика от банките обаче гръцката фондова борса ще остане затворена, удължавайки триседмичната си почивка, която беше наложена в края на миналия месец заедно със затварянето на банките в страната.

Атинската борса затвори също на 29 юни, след като преговорите между Гърция и кредиторите й достигнаха до задънена улица, а премиерът Алексис Ципрас свика референдум за това дали страната да приеме предложенията на кредиторите за реформи в замяна на финансови средства.

Днес в сила влиза и увеличение на ДДС, което беше договорено в рамките на условията за започване на преговори за нова спасителна програма. Значително повишаване бележи данъкът за обществения транспорт и храните, които се увеличават до 23% от 13%.

Понеделник е и крайният срок за властите в Атина да изплатят 3.5 млрд. евро по облигации, държани от Европейската централна банка. Гърция трябва да получи навреме за плащането мостовото кредитиране от 7,16 милиарда евро, предоставено от европейските й партньори.

Отварянето на банките последва приемането на тежък пакет от реформи от премиера Алексис Ципрас, които според някои са значително по-тежки от тези, които народът отхвърли на референдума в началото на месеца.

Именно по тази причина част от членовете на собствената му партия СИРИЗА се вдигнаха на бунт срещу предложенията и гласуваха срещу тях в парламента миналата седмица. Според правителствени служители дори не е изключено да се проведат предсрочни избори в началото на септември или октомври.

На гласуването в парламента миналата седмица Ципрас трябваше да разчита на подкрепата на опозицията, след като 39 от неговите народни представители отказаха да го подкрепят. Второ такова гласуване ще се състои тази сряда като ще включва реформи в областта на банковото дело и правосъдието.