УЕФА обяви официално имената на десетте най-добри футболисти в Европа за миналия сезон 2014/15. От тях само двама не са играли на финала на Шампионската лига – голмайсторът на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо, спечелил приза за най-добър футболист на Стария континент за сезон 2013/14, и белгийският национал Еден Азар от Челси.

Общо 54 журналисти от страните-членки на Европейската централа гласуваха и избраха своите най-добри пет футболисти, като за посоченият на първо място в анкетите им играч се дават 5 точки, вторият получава 4, третият 3 и т.н. Така се определя челната десетка, а предстои ново гласуване и на 12 май ще бъдат обявени тримата футболисти, които ще се борят за приза най-добър играч за сезон 2014/15. Наградата ще бъде връчена на 28 август преди жребия за груповата фаза на Шампионската лига.

Десетте номинирани за най-добър футболист на Европа: 

Джанлуиджи Буфон (Ювентус) – вратарят стана шампион на Италия за четвърти пореден път с Ювентус. Капитанът на „бианконерите” ги изведе до финала в Шампионската лига, но те го загубиха от Барселона (1:3) в Берлин. Шест дни по-късно той записа юбилеен 50-и мач в европейски квалификации при равенството 1:1 срещу Хърватия.

Еден Азар (Челси) – белгийският полузащитник отбеляза 14 гола и стана вторият най-резултатен футболист на Челси за сезона след Диего Коста. Той бе ключов играч на „сините” за спечелване на титлата им в Англия и беше избран от Асоциацията на професионалните футболисти за най-добър играч във Висшата лига.

Лионел Меси (Барселона) – аржентинският нападател счупи рекорда на Телмо Сара от 251 гола в Примера дивисион с хеттрик срещу Севиля на 22 ноември миналата година и бе основата на требъла на Барселона с 58 гола във всички турнири. Спечели Шампионската лига и завърши като голмайстор в надпреварата заедно с Кристиано Роналдо и Неймар – по 10 гола. 

Неймар (Барселона) – бразилският нападател оформи крайното 3:1 за Барселона на финала в Шампионска лига срещу Ювентус и приключи сезона с 10 гола в турнира. Той вкара по един гол във всеки от мачовете срещу ПСЖ (четвъртфинал) и Байерн (полуфинал).

Пол Погба (Ювентус) – френският полузащитник реализира 8 гола за Ювентус в Серия „А” и спомогна за спечелване на четвърта поредна шампионска титла със 17 точки преднина. Халфът вкара и гола за 1:1 срещу Реал (Мадрид) в полуфиналния реванша между двата тима в Шампионска лига, класирайки „старата госпожа” на финал. 

Андреа Пирло (Ювентус) – италианският национал изигра юбилейния си 100-ен мач в Шампионската лига и вкара страхотен гол от пряк свободен удар срещу Олимпиакос. Това бе и единственият му гол в турнира. Халфът бе обявен за най-добър играч в Серия „А” за трета поредна година и спечели с Ювентус титлата и Купата на Италия.

Кристиано Роналдо (Реал Мадрид) – португалецът стана голмайстор в Примера дивисион с 48 попадения и подели този приз в Шампионска лига (10 гола) с Неймар и Меси. Нападателят реализира рекордните в кариерата си 61 гола за един сезон и изпревари легендата на „кралския” клуб Алфредо ди Стефано по брой попадения. Роналдо вкара 5 гола в един мач за пръв път в кариерата си - срещу Гранада при 9:1, а накрая на сезона вкара три поредни хеттрика в първенството.

Луис Суарес (Барселона) – уругваецът вкара два гола срещу Манчестър Сити в първия мач от осминафиналите на Шампионската лига, а заедно с Меси и Неймар реализираха 122 попадения и станаха най-доброто нападателно трио в света.

Карлос Тевес (Ювентус) – аржентинският нападател отбеляза 20 гола за Ювентус в Серия „А” - най-доброто му постижение от сезон 2009/10. Достигна с Аржентина финала в Копа Америка, загубен от Чили с 1:4 след дузпи. 

Артуро Видал (Ювентус) – халфът вкара шампионския гол срещу Сампдория на 2 май за спечелване на титлата в Серия „А”. Не пропусна нито една минута от мачовете на Чили на Копа Америка и с 3 гола в турнира изведе тима до титлата пред собствена публика.