На 67 г. внезапно почина майката на депутата от БСП Кирил Добрев - Елка Добрева, съпруга на покойния вътрешен министър Николай Добрев.

Елка преживя много тежко “изгарянето” на своя съпруг, който като вътрешен министър не допусна кръвопролития през февруарските събития през 1997 г., отказа поста премиер и върна мандата, за да спаси мира в страната. Тогава много от другарите му в БСП го обявиха за предател, което той така и не преживя.

Тя е майка и на Мариана Добрева - един от най-близките хора в екипа на президента Георги Първанов в двата му мандата. Елка е човекът, който обединяваше фамилията на потомствените политици, категорични са близки до семейството. Те са шокирани от смъртта ѝ, а Кирил и Мариана разбираемо вчера не вдигаха телефоните си.

Елка Добрева е родена на 9.12.1948 г. в Гоце Делчев. Дипломира се като инженер във ВМЕИ - София.От 1974 г. работи с сферата на образованието. В началото на 80-те години става зам.-директор на техникума “Попов” в София. От 1986 г. до пенсионирането си през 2009 г. работи в Министерството на образованието и науката, постепенно израства като експерт по проблемите на професионалното, средното и висшето образование, оглавява дирекция, разработва законодателни инициативи. Съветник е в просветната комисия в НС.

Поклонението и погребението ще са в сряда в родния Гоце Делчев, където е гробът и на Николай Добрев.