Украинската армия предупреди за опасност от разцепление на страната и призова президента Виктор Янукович да вземе спешни мерки за стабилизиране на обстановката в страната, предаде ДПА, като се позова на комюнике на министерството на отбраната.

По-нататъшната ескалация на конфликта между антиправителствените демонстранти и милицията създава

риск за териториалната цялост на страната,

се казва в становище на министерството, публикувано след среща на министъра на отбраната Павел Лебедев с персонала на ведомството.

"Военните и служителите в министерството на отбраната призоваха върховния главнокомандващ въоръжените сили да вземе спешни мерки в рамките на действащото законодателство за стабилизирането на обстановката в страната... Военните и служителите в министерството на отбраната смятат за недопустимо щурмуването на обществени сгради и опитите да се пречи на властите да изпълняват задълженията си, и предупреждават, че ескалирането на протеста заплашва териториалната цялост" на Украйна, се казва в изявлението.

Това е

първият случай, когато украинската армия коментира публично кризата в страната,

която продължава вече два месеца, отбелязва ДПА. Протестиращи поддържат окупацията на централни части от столицата Киев след като опитите за намиране на политическо решение на конфликта тази седмица се провалиха.

Вчера пресслужбата на Янукович обяви, че президентът не е на разположение заради "остро заболяване на дихателните пътища". В публикувано часове по-късно изявление президентът обвини опозицията, че нагнетява обстановката, като призовава населението да продължи да протестира "заради политическите амбиции на някои от водачите си". Тримата основни опозиционни лидери Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок, на свой ред, заявиха в обща декларация, че Янукович е нарушил конституцията. Те го упрекнаха, че е упражнил "шантаж" върху депутатите от собствената си Партия на регионите да гласуват онзи ден, въпреки резервите на някои от тях, за закона за амнистия на арестувани демонстранти. За да влезе в сила амнистията, протестиращите трябва в 15-дневен срок да напуснат окупираните от тях улици, площади и административни сгради в Киев и няколко други района, което опозицията отказва да направи.

Междувременно обаче

Янукович подписа закона за амнистия,

предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на поместено днес съобщение на сайта на президентството.
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън разпространи изявление, в което се посочва, че всякакви действия срещу организаторите на мирни протести са неприемливи и трябва незабавно да бъдат преустановени.
Тя визираше сведенията за мъчения на опозиционери, включително случая с открития снощи бит и измъчван Дмитро Булатов.

По думи на Аштън

отговорността за взимането на съответните мерки за успокояване на обстановката е на властите в Киев.

Всички незаконно задържани хора трябва да бъдат освободени, а извършителите (на мъчитенията на Булатов – бел. кор. и убийството на друг опозиционер – Юри Вербицки) трябва да бъдат изправени пред правосъдието, заявява Аштън.

Германският канцлер Ангела Меркел също е подчертала в телефонен разговор с Янукович, че е неразумно да се настоява демонстрантите, протестиращи срещу властите, да напуснат сграда в центъра на Киев, която са превърнали в своя база, предаде ДПА. Меркел е заявила на Янукович, че протестиращите би трябвало да разполагат с отоплено място в центъра на столицата. По време на разговора Меркел е призовала Янукович да подпише решението, с което се отменят законите от 16 януари относно протестите, които породиха новата вълна от недоволство в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Същевременно председателят на комисията към Европейския парламент по външните работи Елмар Брок пък заяви, че според него е целесъобразно да се одобрят санкции срещу онези представители на украинските власти, които са отговорни за насилието срещу протестиращите, предаде ИТАР-ТАСС.