"Гърция се бори до края за постигането на споразумение", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, минути, след като лидерите на еврозоната обявиха успешния край на среднощните преговори.

След дългата нощ Ципрас заяви пред репортери, че е бил изправен пред трудни решения и дилеми. "Но това споразумение ще ни позволи да се изправим на краката си отново", заяви той след 17-часовите преговори в Брюксел.

"Гръцкото правителство се справи добре и се бори докрай" за "трудно споразумение", което обаче "гарантира финансова стабилност" на Гърция", заяви Ципрас. Той обеща да се извършат радикални реформи, за да се гарантира, че гръцката олигархия най-накрая ще даде своя принос за проблема с дълга на страната.

Според него по-голяма част от гръцкия народ ще подкрепи тези усилия. "Ние ще продължим да се борим за радикалните реформи, от които Гърция се нуждае" , добави той.

Ципрас заяви, че е успял да убеди лидерите гаранционният фонд за страната да бъде със седалище в Атина, а не в Люксембург, както настояваха европейските лидери. Той обаче не е успял да се договори за размера му. Гърция настояваше за фонд в размер на 17 млрд. евро, МВФ говореше за 7 млрд. евро, но германците настояваха и постигнаха условието си размерът на фонда да бъде 50 млрд. евро.

Ципрас заяви още, че е спечелил краткосрочно финансиране за страната и "евентуално намаляване на дълга". Според него това да двете "победи", които не са присъствали на масата за преговори преди референдума.

"Успяхме да предотвратим план за прехвърлянето на гръцките пари във фонд извън страната, свиване на банковата система, ще съумеем да постигнем и решение по реструктуриране на дълга. Гърция ще се бори, за да възстанови суверенитета си", каза той.

Но минути преди това на пресконференция в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел заяви, че споразумение е постигнато, но подчерта, че облекчаване на дълга не стои на дневен ред.

Ципрас напусна 17-часовите преговори, придружаван от финансовия министър Евклид Цакалотос и неговия екип.