30% ръст на ипотечните кредити на сключени през юни прогнозира кредитният анализатор Тихомир Тошев. Макар официалната статистика на БНБ за предходния месец все още да не е излязла, експертите се обединяват в очакванията си за драстичен скок на новоотпуснатите заеми за покупка на жилища. Засега няма никакво отражение на гръцката финансова криза върху банковия пазар у нас.
Според Тихомир Тошев през юли и август също се очаква ръст, но по-малък заради летните отпуски. Най-вероятно до края на тази година ще видим и още по-осезаеми ръстове в кредитирането, като най-високи ще са в ипотечното кредитиране, следвани от фирменото и потребителското кредитиране, очаква управителят на „КредитЦентър“.
Подобни са очакванията и на експертите на една от големите търговски банки у нас, които коментират, че изгодните оферти по ипотечните кредити вече са довели до нарастване на търсенето им. Според анализаторите на Пощенска банка интересът към този тип финансиране не само ще се запази, но и вероятно ще се завиши през втората половина на годината.
Тошев коментира, че в последните месеци много банки са подобрили условията си по ипотечните кредити и в момента масово предложенията се движат в рамките между 5,5 и 6%, а за кредитополучатели с висок осигурителен доход и ниска кредитна задлъжнялост се оформят промоционални оферти с лихва и под 5,5%.
Засега не забелязваме влияние на гръцката криза върху поведението на депозантите или на кредитополучателите у нас, коментира Тихомир Тошев. По думите му много добре се обяснява публично проблемът с Гърция и натрупания от държавата дълг и че това няма да се отрази върху нашата банкова система и затова хората не се чувстват притеснени.
Тези, които са планирали да изтеглят кредити и да закупят имот или да изтеглят кредит за друга належаща нужда, го правят, коментира Тошев. При депозантите също не се наблюдава притеснение. Виждаме, че депозитите в банките продължават да растат, въпреки че темповете на нарастване са значително по-малки отпреди, добави той.