Противно на всеобщите очаквания Европа да ни залее с евтино краве мляко, по-скоро може да се очаква недостиг, показва анализ на Съюза на говедовъдите. Производството у нас е намаляло за първите три месеца на годината с 8000 тона в сравнение с 2014 г. В същото време цените в съседните ни държави са по-високи, което прави вероятността от тях да се внася продукция твърде малка.
Изкупните цени на сурово мляко у нас се покачват леко през април, но от 31.87 евроцента през януари сега цената е 30.87 евроцента, показват данните от фактурираното досега мляко. В Гърция цената е 42,15 евроцента, в Чехия - 36,34 евроцента, Полша - 30,51 евроцента. Средната цена в ЕС е 31,99 евроцента. От близките ни държави единствено в Румъния изкупните цени са по-ниски - 26.95 евроцента през април. Фермерите от северната ни съседка обаче получават субсидии за предадено мляко в мандрите и биха загубили, ако решат да го пласират у нас. 
Страните, където цената на млякото е най-ниска, са много далеко от нас и ще трябват няколко дни, за да се достави то до България. От това, което е отчетено, е ясно, че тези страни трудно задоволяват собствените си нужди от млечни продукти. Така че може да се направи изводът, че ако се внася нещо, то няма да е истинско мляко. Падането на цените у нас е продиктувано от пазара на мляко в Европа и ние се оказахме неподготвени за това. Просто пропуснахме сроковете да се понижи себестойността на продукцията и увеличи средният млеконадой от кравите, е изводът от анализа.