Учени са установили, че някои случаи на загуба на слух биха могли биха могли да бъдат повлияни от употребата на генетично модифициран вирус.

Според проучване, публикувано в списание "Science Translational Medicine", вирусът може да повлияе на случаи на глухота, причинени от генетични дефекти.

Такива дефекти са причина за близо половината от случаите на загуба на слуха при бебета и в ранна възраст.

Екипи от САЩ и Швейцария с изследвали микроскопичните власинки в човешкото ухо, които превръщат звуците, които чуваме, в електрически сигнали, които се изпращат и обработват от мозъка. Мутации на ДНК обаче могат да доведат до загуба на тази способност, което причинява глухота.

Изследователите са развили генномодифициран вирус, който може да засегне клетките на тези власинки.

До сега опити са били правени на глухи мишки, при които се е наблюдавало значително подобрение, макар и не пълно възвръщане, на слуха, след като в ушите им е бил инжектиран вирусът. След подобрението животните са започнали да чуват звучи от около 85 децибела, като в същото време поведението им също се е променило вследствие на подобряването на слуха им.

Учените са изследвали влиянието на гена TMC1, който обаче е виновен само за 6% от случаите на глухота, предавани по наследствен път. Съществуват обаче още над 100 други гена, които са свързани с причиняването на глухота.