От няколко дни никой в Русе не може да си купи абонаментна карта за градския транспорт, научи „Утро“. Причината е, че наличните количества са изчерпани, а нови би трябвало да дойдат чак към края на месеца. За тези, които използват редовно градските автобуси и тролеи, остава единствен вариант да плащат по левче за всеки курс, без да ползват намаления. Удара понасят най-вече пенсионерите, чиито карти се продават с голяма отстъпка в цената. Тъй като юли е вече неучебен месец, за учениците този проблем не е толкова съществен.     
Транспортните фирми и Общината се обвиниха взаимно за проблема, който всъщност се появява за първи път. От превозвачите обясниха забавянето с очакваната нова наредба за градския транспорт, която трябвало да бъде приета до 1 юли, но ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общинския съвет. 
Според шефката на общинския отдел „Транспорт“ Искра Антонова пък новата наредба няма никаква връзка с казуса, тъй като ще влезе в сила чак от есента. Тя обясни проблема с грешен разчет на транспортните фирми, които са заявили по-малки количества, вероятно разчитайки на затишието през летните месеци. Стана ясно, че карти всъщност вече има отпечатани, тъй като те се изработват в Русе, в печатница „Дунав“. Партидата обаче трябва да се освободи на място от човек на финансовото министерство, който обикновено идва в края на месеца. Поради възникналия проблем са направени постъпки това да стане по-рано, на 16 юли, увери Антонова.