Отнемането на питбулите-убийци от техния собственик, конфискуването им в полза на държавата и евтаназирането им е спорно решение. Това посочи на втора инстанция състав на Русенския окръжен съд и отмени решението на районните магистрати по отношение на съдбата на кучетата, които на 29 март 2014 година в Червена вода нападнаха 86-годишната баба Димитра Георгиева. Тогава възрастната жена искала да посети съседи до къщата, в която живеела лелята на собственика на питбулите Пресиян Костадинов. В дома на Анелия Коева младият мъж отглеждал кучетата Цезар и Клеопатра. Във фаталния ден баба Димитра почукала на металната порта на къщата. Този шум предизвикал внезапна агресия и кучетата едно след друго прескочили оградата, нападнали бабата, съборили я на земята и я нахапали многократно. Освен счупване, на няколко места липсвала тъкан по тялото на Димитра и тя издъхна две седмици по-късно. Най-сериозни са били раните по главата, окото и един от краката на възрастната жена.
На първа инстанция делото срещу небрежните стопани на кучетата Анелия и Пресиян бе разгледано по съкратената процедура. Те признаха че не са положили достатъчно грижи за кучетата и за обезопасяване на къщата, за да избегнат подобни нападения. Заради осъзнатата вина двамата получиха намалени наказания. Анелия чу присъда от 1 година и 4 месеца условно с 3 години изпитателен срок и 300 лева глоба. Наказанието на Пресиян бе малко по-тежко - 1 година и 8 месеца условно с 4 години изпитателен срок и 500 лева глоба. Адвокатът им обаче обжалва наложените присъди с искането те да получат минимални наказания, като обърна внимание не само на безупречните им характеристики, но и на факта, че след тежкия инцидент и двамата са помогнали за лечението на нахапаната старица.
Съдът на втора инстанция категорично заяви, че двамата не заслужават по-леки присъди. Окръжните магистрати отчетоха, че част от смекчаващите отговорността обстоятелства, които са приети на първа инстанция, са надценени, а други почти измислени. Посочено бе също, че относителната стойност на изразеното от подсъдимите съжаление е незначителна. 
„Пренебрежимо малка е ролята на Коева за спасяване на пострадалата. Дори напротив. Вместо да обезопаси намиращото се все още в двора куче, тя го пропуснала през портата и му дала възможност също да нападне възрастната жена. В този момент пострадалата и притеклите й се на помощ минувачи едва отблъсквали питбула. След намесата и на второто куче усилията им останали обречени. По този начин подсъдимата допринесла съществено за настъпването на тежките рани по възрастната жена. По отношение на двамата като отегчаващо вината обстоятелство следва да се прецени и бездействието след инцидента през лятото на 2013 година. Тогава двата питбула отново прескочили оградата и се нахвърлили върху минувачка. Това нападение било ясна индикация, че начинът, по който отглеждат животните, не съответства на опасността им. Необходима е била почти година и смъртта на нападнатата, за да осъзнаят грешката си, което силно обезценява изразеното съжаление. Вината на Костадинов като собственик на животните в това отношение е по-голяма. В тази връзка, изразеното в хода на наказателното производство съжаление очевидно има само защитни цели“, посочиха в мотивите си съдиите на втора инстанция. С това те изцяло и окончателно потвърдиха присъдите на лелята и племенника.
Окръжните магистрати обаче сметнаха, че съдът в конкретния случай не може да се произнесе за бъдещето на кучетата. Причината - престъплението не е умишлено, а е извършено по непредпазливост. В този случай компетентни за решаване на съдбата на Цезар и Клеопатра били Общината и Областната дирекция за безопасност на храните. Затова съдът отмени решението за конфискуването на питбулите и евтаназирането им.
Компетентните институции ще бъдат сезирани за случая и ще се изчака тяхното становище за съдбата на Цезар и Клеопатра. Предстои и наследниците на покойната старица да заведат отделно дело, по което да поискат обезщетение от осъдените стопани на питбулите.