„Съжалявам. Не обичам да говоря за себе си. Не искам да съм безотговорен, особено когато заради мен се стигна до такъв неприятен изход. Не съм искал кучетата да направят нещо подобно, нито съм ги обучавал на такива неща“. Това заяви вчера 26-годишният собственик на питбулите Цезар и Клеопатра, които на 29 март тази година в Червена вода нападнаха 86-годишната баба Димитра Георгиева. Пресиян Костадинов, заедно с леля му Анелия Коева, която във въпросния ден се е грижила за питбулите, бяха посочени от прокуратурата като отговорни за инцидента заради това, че не са положили достатъчно грижи за двете кучета. Те признаха изцяло обвиненията, които прокуратурата отправи към тях, и обясниха, че са били съпричастни с мъката на близките на баба Димитра. Заради самопризнанията, които доведоха до съкратено съдебно следствие, свидетели не бяха разпитвани, Пресиян и Анелия получиха намалени с 1/3 присъди. Младежът, който е докторант, ще трябва да изтърпи 1 година и 8 месеца условно с 4-годишен изпитателен срок, както и да плати 500 лева глоба. Леля му пък бе наказана с 1 година и 4 месеца условно с 3 години изпитателен срок и парична санкция от 300 лева. Русенският районен съд реши и че питбулите Цезар и Клеопатра трябва да бъдат отнети в полза на държавата, а след това и евтаназирани. Присъдата е само на първа инстанция и може да се обжалва.
„И друг път, няколко месеца преди случая, кучетата са прескачали оградата на къщата и са можели да нападнат хора. На 29 март 86-годишната Димитра е искала да посети съседи, които живеели до къщата на Коева. Тя почукала на металната порта. Този шум предизвикал внезапна агресия и кучетата едно след друго прескочили оградата, нападнали бабата, като я съборили на земята и я нахапали многократно. Освен счупване, на няколко места липсвала тъкан по тялото на Димитра и заради получените две средни телесни повреди след нахапванията и наличните й заболявания настъпила нейната смърт“, посочи държавното обвинение. Прокуратурата обясни още, че най-сериозни са били раните по главата, окото и подбедрицата на възрастната жена. Заради тежкото си здравословно състояние и последвалата смърт тя не е разпитвана. Според обвинението действително Пресиян и Анелия не са искали настъпването на подобен трагичен резултат и случилото се е по непредпазливост, но въпреки това са можели да го избегнат, като обезопасят къщата. Въпреки това прокуратурата посочи, че собственикът на питбулите още след трагедията е съжалил и собственоръчно е написал декларация, в която е заявил, че макар да е отглеждал с любов кучетата, е готов те да се евтаназират. Макар прегледът на специалисти да посочва, че кучетата не са агресивни, прокуратурата подчера, че експертизата е направена известно време след инцидента, когато те са били в друга среда. Затова сметна, че кучетата трябва да бъдат евтаназирани, тъй като са опасни за живота и здравето на хората.
„Много организации обърнаха внимание на питбулите и тяхната съдба, но смятам за редно да се отчете настъпилата смърт на възрастната жена, тъй като на нейно място можеше да бъде едно малко дете“, посочи още държавното обвинение.
„Пресиян и Анелия направиха всичко, за да съхранят живота на пострадалата, а след това и да я изпратят от този свят подобаващо. Молиха граждани да дарят кръв и поеха всички разходи по погребението й в размер на 948.63 лева. По-често те бяха в болницата при баба Димитра, отколкото нейните наследници“, заяви адвокатът на подсъдимите. 
Наказанията, макар и само на първа инстанция, далеч не са развръзката по целия кошмарен случай. Двамата синове на починалата пенсионерка вчера поискаха да се конституират като граждански ищци. Живеещият в Америка Нено Ненов поиска 100 000 лева обезщетение, а брат му Милко претендираше за по-скромните 12 000 лева. Делото обаче се гледа по съкратената процедура, а за изясняване на дълбочината на претърпените болки и мъки  след инцидента и справедливото им компенсиране, то трябваше да се отложи, за да бъдат разпитани свидетели - нещо, което е недопустимо при направени самопризнания. Затова наследниците на покойната старица влязоха в ролята само на частни обвинители. Предстои те отделно да заведат гражданско дело, по време на което да претендират обезщетение. Отсега може да се предположи, че този процес далеч няма да протече толкова мирно и тихо заради претендираните солидни обезщетения.