Условни присъди получиха собствениците на двата питбула, които през март тази година нахапаха до смърт 86-годишната Димитра Георгиева в село Червена вода.

Русенският районен съд е решил двете кучета Цезар и Клеопатра да бъдат евтаназирани.

Тъй като и двамата обвиняеми – Пресиян Костадинов и леля му Анелия, която в отсъствието му се е грижела за кучетата, са се признали за виновни, делото се е гледало по съкратената процедура. Според обвинителния акт собствениците не са положили достатъчно грижи за двата питбула, които се намирали под техен надзор. В резултат на това кучетата са прескочили оградата на къщата и са причинили две средни телесни повреди на 86-годишната жена. В резултат от раните си и преживения стрес Димитра Георгиева е починала десетина дни по-късно в русенската болница.

Съдът постанови условна присъда от година и осем месеца с 4-годишен изпитателен срок за Пресиян, а за леля му - година и четири месеца условно с три години изпитателен срок. Двамата трябва да платят съответно глоби от 500 и 300 лева. Колкото до двете кучета, те ще бъдат отнети в полза на държавата и след това евтаназирани.

Присъдите могат да бъдат обжалвани пред Русенския окръжен съд в 15-дневен срок, но собствениците на питбулите не възнамеряват да обжалват. Вероятно това ще направят наследниците на починалата жена. Те са предявили и искове за 100 000 лева и за 12 000 лева срещу Пресиян и Анелия, за които ще трябва да заведат граждански дела.