Гърция е заплашена от дефолт по дълговете си в размер от над 500 милиарда евро още на 20 юли. Това заяви за РИА Новости, гръцкият икономист Иоанис Цамургелис, професор от Егейския университет.Драматичното събитие според него е обусловено от взаимовръзката между дълговете на Гърция към МВФ, Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Той напомня, че на 20 юли Гърция трябва да внесе в ЕЦБ около 2,5 милиарда евро по облигациии с изтичащ срок на погасяване. "Ако това не стане ЕЦБ ще получи правото да си поиска от гръцката централна банка парите, които й е дала като заем. Тази сума незабавно се превръща в национален дълг и това раздува общия му размер на повече от половин трилион евро", обяснява Цамургелис. 

Той смята, че радостта на избирателите, гласували с "не" на референдума за преждевременна. По думите му това е "уникален случай в историята, когато гражданите празнуват по улиците в навечерието на банкрута на страната им, банките са затворени, а икономиката се руши". 

Икономистът смята, че е необходимо спешно да бъдат подновени преговорите с кредиторите, независимо, че предложенията им бяха отхвърлени на референдума. "Нужно е спешно споразумение с ЕС, за да се предотврати началото на започналата ликвидация, която може да приключи с внезапна смърт", изтъква икономистът, пред РИА Новости.