Полицаи спасиха кученце, изоставено в кола, паркирана на слънце. Само няколко дни, след вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви създаването на спецзвено „Зоополиция“, служителите на реда вече действат по сигнали за жестокост над животни.

Такъв бил подаден от гражданка на морската столица, която забелязала, че в паркиран от доста време автомобил, е затворен малък пинчер. Притеснена от топлото време и жегите, гражданката звъни на тел.112  и след точно 5 минути, на мястото пристига патрулен автомобил на полицията, пише ovarna.bg.Полицаите виждат в заключената кола кучето, както и че при него няма купичка с вода.

,,Огледаха ладата, обиколиха наоколо, може би да питат дали някой знае на кого е и след като не намериха собственика, отвориха колата. Донесоха вода на кучето, пуснаха го навън“, разказва Сияна Петкова, по чийто сигнал пристигат униформените.

След като не успяват да открият собственика на автомобила и притеснени за състоянието на кученцето, полицаите успяват да отключат автомобила. Дават вода на измъченото от жажда в жегата кученце и го разхождат на поляната до колата.

Малко по-късно рристига и общински екип от звеното за контрол и регистрация на домашните животни. Установяват, че кучето не е чипирано и съответно не е регистрирано.

Момче, който става свидетел на случката, предлага помощта си и прибира кучето в дома си докато открият собственика му. Час след това, полицаите се връщат явно успели по регистрацията на колата да открият собственика и да се свържат с него. Колата се оказва служебна, а собственика на кучето служител във фирма, дошъл на почивка във Варна. Пред служителите на реда, той дал обяснения, че бил на почивка и кучето било в колата само вечер, а през деня било с него на плаж.

Кучето е било върнато на собственика, след като обаче на същия му е направен акт за три нарушения на закони и наредби.