Премиерният “Терминатор:Генисис” е пети филм от стартиралия през 1984 година франчайз “Терминатор” и своеобразен рестарт на поредицата. Арнолд Шварценегер се завръща отново в култовата си титулярна роля, а негови екранни партньори са актрисата от “Игра на тронове” Емилия Кларк, Джай Кортни (“Умирай трудно 5”), Джейсън Кларк (“Враг номер едно”) и носителя на “Оскар” Джей Кей Симънс (“Камшичен удар”).
Джейсън Кларк е лидерът на съпротивата Джон Конър. Изправен сред тълпа от хора в очевидно антиутопичното бъдеще, за което предупреждаваше Сара Конър, той се опитва да предотврати края на света.
Годината е 2029-та и Джон Конър изпраща познатия от оригиналния “Терминатор” войник от човешката съпротива Кайл Рийс (Джей Кортни) назад във времето за да опази живота на майка му Сара Конър (Емилия Кларк) от Терминатора, програмиран да я убие. Но след като пристига в 1984 година Рийс с изненада открива, че всичко, което е знаел за миналото, е изцяло променено. Сара Конър не е слаба и уязвима и противно на очакваното, съвсем няма нужда от спасяване. “Всичко се е променило”, казва тя. Светът от миналото не е същият, а Терминаторът вече е мъртъв. На което пък прочутият робот Т-800 пуска култовата реплика “Може да съм стар, но все още върша работа”.
Сред впечатляващи екшън сцени, сред които скок с мотор върху влак в движение, училищен автобус, падащ от моста Голдън Гейт и Шварценегер, който скача право в един хеликоптер, филмът обещава да бъде силното завръщане на Арни след два губернаторски мандата в Калифорния. Режисьор е Алън Тейлър (“Игра на тронове” и “Тор: Светът на мрака”). 3D продукцията струва 170 милиона долара и студиото Skydance вече разкри, че намерението им е да продължат поредицата с още две продължения. В интервю за сайта TheArnoldFans Шварценегер разкрива, че ще участва и в “Терминатор 6” и че снимките на филма ще започнат през 2016 година.