Ние не знаем какви ще са последиците от напускане на зоната на еврото от Гърция в икономически и политически план, отбеляза френският премиер в интервюто. Следователно, трябва да направим всичко Гърция да остане в еврозоната, подчерта той, като добави: Убеден съм, че споразумение винаги е възможно.

БГНЕС припомня, че на фона на увеличаващата се вероятност от дефолт на Гърция, Управителният съвет на Европейската централна банка се събира днес, за да реши дали ще продължи захранването на гръцките банки с ликвидности. Според Мануел Валс ЕЦБ не може да отреже Гърция. "Европейската централна банка е независима, но не мисля, че тя може да лиши от средства гърците. Гръцкият народ страда. Да не засилваме страданията му. ЕЦБ трябва самостоятелно да поеме отговорността си, но без съмнение през следващите дни е необходима финансова подкрепа за страната", добави той.

Валс увери, че френската икономика няма да пострада от евентуално излизане на Гърция от еврозоната. Излизането на Гърция ще е тежко за гръцкия народ, но френската икономика няма да бъде засегната, заяви той.