Надзирателите от затвора в Пазарджик получиха морално удовлетворение. Няма друго определение, с което може да се отъждестви присъдата от 1 г. лишаване от свобода за убиец рецидивист, осъден на доживотен затвор без право на замяна, за нападение на служители на затвора.

Самият затворник Добри Куртев, прекарал по-голямата част от живота си зад решетките, едва ли се вълнува от поредната присъда. Тя с нищо няма да промени дните му. Закоравелият престъпник е наясно, че до края на живота си ще остане в единичната килия, която обитава в пазарджишкия затвор от 2004 г.

В края на май м.г. двама надзиратели отварят килията на Куртев, която се намира в зоната с повишена сигурност, за да го изведат на разходка в карето. Доживотникът ги очаква в средата на малкото помещение и държи в ръцете си самоделно направена прашка. На въпрос защо му е прашката Куртев отговаря, че има намерение да цели с нея друг затворник по време на разходката, който нощно време крещял от съседна килия и не го оставял да спи.

Докато единият от надзирателите тръгнал да отключва съседна килия, колегата му поискал Добри Куртев да предаде прашката. Затворникът отказал и тръгнал да прибира самоделното оръжие. В момент, когато надзирателят понечил да го вземе,

рецидивистът се
нахвърлил върху
него с юмруци и
му нанесъл
няколко удара в

лицето и гърдите

Двамата се вкопчили в схватка. В това време вторият надзирател натиснал паникбутона и се втурнал да помага на колегата си.

Пристигнали още служители на затвора, които усмирили убиеца. По-късно медицинска експертиза установява, че единият надзирател е с охлузвания и хематоми по лицето и тялото, изкълчени пръсти на ръката, а другият е получил разкъсна рана на ръката.

“Въпреки че вече не е това, което беше, Добри Куртев все още притежава завидна физическа сила. Познавам го от 80-те години, когато излежаваше поредната си присъда за грабежи. Още тогава беше сред тарторите между лишените от свобода. Беше изключително здрав и трудно някой дръзваше да му се опъне”, разказа Гаврил Станчев, който допреди месец бе началник на службата по социални дейности в пазарджишкия затвор и е един от най-дългогодишните му служители.

Всички престъпления на Куртев, който е израснал в циганския квартал на Пазарджик, са свързани с насилие. Закоравял, безмилостен и безскрупулен престъпник, който не подлежи на превъзпитание и социализиране.

Той е сред организаторите на затворническия бунт в Пазарджик през 1990 г., когато група затворници се качват на покрива и искат амнистия. След като малко по-късно излиза на свобода, се

организира банда
за грабежи по
магистрала
“Тракия”


В полицията в Пазарджик още се носят легенди как при задържането му изскочил с автомат “Калашников” пред полицай и само чудо предотвратило трагедията.

“Кариерата” на Добри приключва през 2003 г., когато рецидивистът е задържан и обвинен в предварително подготвено, умишлено убийство на учителя Борис Бишуров. На Великден в края на април 2003 г. в неработещ шадраван край тогавашната автогара на Пазарджик минувачи откриват трупа на 55-годишния преподавател по практика в местната гимназия по селско стопанство.

Лицето на мъжа е размазано от удари с твърд предмет, на шията има рана от нож, който се търкалял край трупа. Аутопсията обаче установява, че Бишуров е починал от асфикция вследствие удушаване, а гръдният му кош е буквално смазан.

В онези години пазарджишката автогара е притегателно място за криминалния контингент.

Убитият
преподавател
всеки ден
пътува до града


за работа от близкото с. Пищигово, където живее с майка си.

“Борката беше прекрасен човек. Прецизен и точен в работата си. Не делеше хората, бе винаги готов да помогне с каквото може. Имаше само един недостатък. Обичаше да черпи, когато има пари - независимо познати или непознати. Това в крайна сметка доведе до смъртта му”, разказват след убийството негови колеги от гимназията.

Няколко дни преди да бъде удушен, Борис Бишуров изтегля 1000 лв. кредит, за да оправи зъбите си и за покупката на торове за личното му стопанство в Пищигово. Установява се, че учителят е изтеглил 200 лв. от банкомат на сградата на ОД на МВР, няколко часа преди убийството. Именно по тази следа тръгват и криминалистите. От свидетели разбират, че в деня преди смъртта си преподавателят е бил видян да се черпи със стария познайник на оперативните работници Добри Куртев и негов приятел от Ковачево. Открит е и таксиметров шофьор, който съобщава, че ги е возил до църква. Вече били порядъчно пийнали. Добри Куртев е задържан в дома си на следващата сутрин.

“През целия ден мълча. Не искаше да дава каквито и да било показания. По едно време заяви, че ще разкаже всичко, но пред някое старо ченге, а не пред младоците, които го арестували”, спомня си участвал в разследването оперативен работник. Рецидивистът прави пълни самопризнания за убийството на учителя, но се опитва да прехвърли вината на съучастника си Георги Борисов - Пръча от с. Ковачево. След като и Пръча е задържан, става ясно, че причина за убийството, планирано от Куртев, са изтеглените 200 лв. от учителя. Когато Куртев преценява, че преподавателят е достатъчно пийнал, го удря мнократно в главата с камък и го блъска в шадравана.

Започва да го души с голи ръце, а в това време

Георги Пръча
скачал с тежките
си обувки върху
гръдния кош на
жертвата


Измъкнали парите от джоба на убития и изчезнали. За убийството на учителя Куртев е осъден на доживотен затвор, без право на замяна, а съучастникът му Борисов - на 20 г. решетки.

През юни 2006 г. Добри Куртев организира стачка в затвора. Заедно с още двама, осъдени за убийства до живот, зашиват устните си и отказват да се хранят заради лоши условия. Основните им искания са да им бъдат осигурени цигари и работа, вратите на килиите да не се заключват през деня, за да могат да се разхождат в коридора. Куртев настоява и кабелната телевизия да не се изключва през нощта. След няколко дни стачката е прекратена, а условията им не са изпълнени.

В момента рецидивистът не е тартор, но все още има авторитет сред останалите, споделят служители. Убиецът страдал от тежък диабет.

От близките само една от сестрите му не го е изоставила и редовно идвала в дните за свиждане.

Добри Куртев категорично отказва срещи с журналисти.