Евгени Стефанов от свищовското село Деляновци отглежда сам двамата си синове - на 8 и 12 години. Едва свързват двата края, след като майката ги напуска и заживява при друг мъж в съседното село Морава, съобщи bTV.

Третокласникът Ангел и батко му Светослав живеят с баща си в 70-годишната къща, която никога не е ремонтирана. Таванът й тече, а печка на дърва има само в една от стаите. Дървата обаче са на привършване - остават им само колкото за седмица.

Семейството съществува с 80-100 лв. на месец. Понякога им помага дядото, бащата на Евгени, който получава пенсия от 200 лева.

Майката отказва да предостави на децата парите от полагащите им се детски добавки - общо 70 лева за двете момчета. И тя имала нужда от пари.

От социалната служба в Свищов обясниха пред bTV, че няма как да помогнат на семейството. Бащата трябвало да получи правна помощ от юрист, който да подаде декларация за изплащане на детските надбавки на бащата. Евгени и преди получавал подобни разяснения от социалните работници, но поради липса на средства досега не е потърсил услугите на юрист - искали му минимум 200 лева.

Децата имат нужда обувки и дрехи, от телевизор. Семейството няма и пералня - бащата пере на ръка от години. Сам шие и скъсаните обувки и дрехи на синовете си. Евгени изплаща и кредит от 5000 лева, който взел преди години за разходи около малкото деца.

Веднага след края на репортажа за Евгени и децата му в студиото на bTV се е обадил „известен български политик", който е заявил, че ще помогне на двете деца и бащата. Водещите обаче засега не разкриха неговото има, защото не се знае дали той иска да разкрие самоличността си.