Учени от университета на Монреал установиха, че контрастът между устните и цвета на кожата е по-изявен при жените, отколкото при мъжете и мозъкът ни улавя тази разлика само за 12 милисекунди, съобщи в. "Дейли мейл".

Човешкият мозък анализира и отразяването на светлината в зоната на очите, но тази информация се интерпретира по-бавно.

Никола Дюпюи-Рой и проф. Фредерик Гослин са стигнали до този извод, като са накарали 100 доброволци да определят пола на 300 души по различни части от лицата им. Снимките били взети от интернет. Всички мъже били гладко избръснати. Някои жени били с грим, но други насоки за пола им нямало. Някои снимки са били цветни, други черно-бели.AdvertismentУчастниците се справили по-добре с цветните снимки, отколкото със черно-белите. Възможно е цветовете да дават някакво предимство, свързано с естествения подбор.

"Червеният цвят на устните може да се свързва с по-добро състояние на сърдечносъдовата и дихателната система и по-висок естроген, което е полезна репродуктивна информация" – отбелязват учените.

Когато цветовете са ограничени, мозъкът отново се спира на устните, но бързо се насочва към очите.

Учените не изключват възможността и други части от лицето, особено овалът, носът и брадичката да се използват за определяне на пола. Те обаче изглеждат от второстепенно значение.

Специалистите досега мислеха, че определящо за разпознаването на пола е разстоянието между очите и веждите и между носа и устните.