Битовите абонати и бизнесът не искат ново повишение на цената на електрическата енергия дори символично, защото не виждат причина да плащат сметките за грешките и страховете на политиците. И са прави, защото липсва елементарно усещане за справедливост. Това казва депутатът Искрен Веселинов от Патриотичния фронт в разпространено до медиите прессъобщение. В него той подчертава, че цената на електрическата енергия за пореден път се оказва най-верният индикатор за катастрофата в българската енергетика. Веселинов оглавява комисията за наблюдение на дейността на КЕВР, която ще проведе спешно заседание, за да може преди края на ценовия период да се потърсят решения за цената на електрическата енергия, които да защитят интересите на гражданите и бизнеса. 
Според депутата спорното решение трябва да се отложи, властта да действа бързо и силно, а наследените константи във формулите за образуване на цената да се променят. Само тогава резултатът може да е друг и да бъде приет от гражданите и бизнеса, категоричен е Веселинов. 
 Не че 1, 2 или 3% ще съборят битовите абонати, не че бизнесът не следва да плати своя солидарен дълг към обществото, но когато подобно уравнение се решава само с едно неизвестно - цената, а много други константи са натрупани с нагло незачитане на държавния интерес, краските стават скандални, коментира депутатът.
Той припомни, че още при преговорите за формирането на настоящия кабинет Патриотичният фронт постави като условие ревизия в енергетиката и преразглеждане на неизгодните договори с цел стабилизиране на цените на поносими нива за бизнеса и гражданите. По думите му ревизията донякъде е започнала, но бавно и колебливо. 
Според Веселинов са необходими няколко мерки, за да се спре скокът на цените. Износът на ток да бъде натоварен с поне 10 лв. такса „задължения към обществото“. Ако печалбата отиваше в НЕК, щеше да помага за разклатения му финансов баланс, а така този бизнес е просто далавера без отговорности. Тук резервът е между 70 и 100 млн. лв., т.е. сума по-голяма от това, което ще съберем от всички битови абонати за 1 година с предлаганото увеличение, коментира той.  
Другата мярка е да се спре агонията с „Мариците“. По думите му те ни струват по 1 млрд. на година и реализират 430 млн. печалба или 43%, като това е 2/3 от дефицита на НЕК.  
Трябва да завършим ревизията във ВЕИ сектора и не само да прекратим порочните договори, но да търсим и неустойки. Има централи, получили договори, преди да са въведени в експлоатация, други са строени със средства от еврофондовете, на които плащаме инвестицията, трети са с мощност, различна от обявената. Не трябва да се прави компромис на никой, нищо че има сериозни политически лобита в тоя сектор, казва още Веселинов. Той посочи, че гаранциите за произхода на зелената енергия често са доста съмнителни, но КЕВР от години не прави проверки и не въвежда ясни регламенти.
Според Веселинов е нужен и нов пълен преглед на разходите в енергетиката - от централите до ЕРП-тата.