Девет комбайни и трактори са горели в умишлен пожар в Пристанище Изток в нощта срещу сряда. Кабините на три от комбайните са изгорели напълно, по останалата земеделска техника има частични изгаряния. Щетите са за над 1 милион евро.
Сигнал за пожара е получен на тел.112 в 0.39 часа след полунощ. При пристигането си вдигнатите по тревога пожарникари установяват, че горят кабините на три комбайна „New Holland“, паркирани на различни места. До изгасяне на пламъците те са унищожени напълно, като частично са засегнати още две такива машини, един комбайн „Mayes Ferguson“ и три трактора. Останалите девет складирани комбайни и трактори са спасени.
На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна оперативна група от Областната дирекция на МВР. Установено е, че под кабините на трите най-тежко повредени комбайна е сипана запалителна течност и това е причината спасяването им да се окаже невъзможно. 
Складът със скъпата стока е под денонощна жива охрана, но гардовете не са забелязали злосторниците, които вероятно са били поне трима. 
Земеделската техника е докарана по Дунав в Пристанище Изток преди няколко месеца от русенската фирма „Холлеман България“ и е паркирана в отдадения й под наем открит склад в района на административната сграда на порта. Стоката е била предназначена за друга фирма. Палежът най-вероятно е насочен не към превозвача, а към фирмата вносител, е първоначалната версия на ангажирани със случая, които продължават да работят по разкриване на престъплението.      
Изпълнителният директор на „Пристанищен комплекс Русе“ Петър Драгошинов отказа коментар за инцидента в интерес на разследването.          
  Управителят на „Холлеман България“ ООД Младен Ганчев също отказа да говори за палежа до приключване на разследването. Според него атаката не е насочена към фирмата му, чиято задача е била само да превози земеделската техника от Холандия до Русе.