Комбайни и трактори ще се наредят рано сутринта утре пред три русенски бензиностанции, научи „Утро“ от председателя на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Красимир Вълев. Зърнопроизводителите от региона ще зареждат демонстративно селскостопанските си машини на трите изхода от града - в бензиностанциите на „Лукойл“ до „Метро“, на „Петрол“ до Дунав мост и на ОМВ в „Дружба“. Очаква се през всеки от тях да минат по 30 машини, което ще направи много трудно зареждането на тези места за периода от 9 до 11 часа. 
Акцията се провежда едновременно в цялата страна в знак на протест срещу приемането на наредба, задължаваща зърнопроизводители и други стопански субекти да монтират нивомери и осигурят връзка с НАП на ведомствените си бензиностанции. Преди десетина дни фермерите разпространиха доста остра декларация, в която директно обвиниха финансовото министерство в облагодетелстване на определени фирми.
„По наши изчисления за оборудване на бензиностанциите трябва да се инвестират около 180 млн. лева. В наредбата са посочени три възможни марки уреди, които се внасят от две фирми, които са свързани лица“, обясни Красимир Вълев.
Зърнопроизводителите обаче са решили да прецакат далаверата с категорично решение никой от тях да не използва повече собствените бензиностанции, а да зарежда гориво както другите шофьори от действащите по пътищата търговски обекти. Което би направило достъпът до тях почти невъзможен.
Според проучване на „Утро“ в областта са регистрирани 429 комбайна и около 2300 трактора. В Русенско действат общо 51 бензиностанции, от които 37 в чертите на областния град. Така на всеки обект се падат 53 селскостопански машини, голяма част от които с резервоари по 1000 литра и повече. В периода на кампаниите, които обхващат голяма част от топлия сезон, зареждането на машините е ежедневно. 
Не искаме да се стига дотам и да пречим на гражданите, затова сега в петък ще извадим само малка част от техниката и няма да правим опашки за повече от два часа. Искаме само да демонстрираме какво може да стане, ако се спазва наредбата в сегашния й вид. Ако тя не се отмени обаче, това положение ще се наблюдава от 1 септември всеки ден, каза Красимир Вълев.