Тинейджър е открил планета, намираща се на 1000 светлинни години от Земята, докато бил на едноседмичен стаж в Университета Кийл във Великобритания, пише британският вестник "Телеграф" Том Уаг е бил на 15 години, когато е забелязал малък спад в кривата на светлината на далечна звезда. Необходими са били обаче две години, докато астрономите потвърдят, че хлапакът е видял мистериозна планета, преминаваща пред звездата майка.Небесното тяло се намира в съзвездието Хидра в Млечния път и не може да се наблюдава директно с телескоп, но се предполага, че е с размерите на Юпитер и обикаля около звездата си на всеки два дена. Том, който сега е на 17 години, казва: “Това е наистина вълнуващо. Бях поразен. Наистина е нещо, за което можеш да разказваш на хората”.

Откритието прави ученика от Уестлендс един от най-младите хора, открили някога нова планета. Тя е класифицирана под обозначението WASP-142b и е 142-рата планета, открита в рамките на проекта WASP (Wide Angle for Search for Planets). Консорциумът включва учени от Великобритания, Швейцария, Франция и Белгия.

Том се надява да учи физика в университета и след това да работи в сферата на астрофизиката или физиката на елементарните частици. Астрономите от Кийл са впечатлени от желанието му да изучава природни науки и посочват, че е било лесно да го обучат да търси планети.