Шест години затвор при първоначален строг режим в заведение от закрит тип е присъдата, която три инстанции постановиха на 24-годишния Димитър Петров. Това е наказанието, което младежът трябва да изтърпи, след като опита да убие жената, която от 2-годишен го е гледала като собствен син.
Присъдата бе оспорена пред Върховния касационен съд и от страна на прокуратурата, и от адвоката на младия и объркан човек, който в съдебна зала непрекъснато обясняваше, че нищо не разбира и тъй като е балък, изпада в подобни ситуации. 
Според държавното обвинение справедливата присъда е около 12 години затвор и Димитър не бива да бъде осъден на наказание под минималното, което законът предвижда. Прокуратурата акцентира, че той се обадил на спешния телефон 112 едва след като бил убеден от наръганата Румяна Ласонина, че това ще му е от полза. В същото време започнал да заличава следите от престъплението си, измил ножа и напуснал жилището. Затова обвинението поиска присъдата на Русенския окръжен съд, която Апелативния съд във Велико Търново потвърди, да бъде отменена и втората инстанция отново да разгледа делото, но в друг съдебен състав.
В същото време защитата на младежа посочи, че обвинителният акт страда от пороци, въобще не е подкрепен от доказателства и затова делото трябва да бъде върнато на прокурора. Според адвоката Димитър няма как да отговаря за опит за убийство, а по-скоро за нанасяне на телесна повреда или опит за причиняване на смърт по непредпазливост или при силно раздразнение и афект.
Върховният касационен съд /ВКС/ обаче сметна, че нито едно от оспорванията на присъдата не е приемливо и ги отхвърли. 
Инцидентът стана след 21 часа на 20 юли 2013 година в апартамента на счетоводителката на Областното пътно управление Румяна Ласонина. Тогава страстите се разпалили заради непрекъснатите молби на Димитър да получава повече пари от Ласонина. Впрочем младежът често е давал поводи за разправии и най-вече заплахи и закани за побои и убийства към най-близките си роднини. Той е съден за бой на баща си, малко след като преживял тежка операция, баба му пък викала полиция, когато внук й ставал агресивен и й налитал, а самата Ласонина е била замеряна със стъклени буркани, в които му била приготвила храна за вкъщи.
В зависимост с кого е скаран, младежът ту ходел у Ласонина, ту живеел у баба си, а понякога оставал и при баща си. Въпросната вечер Ласонина взела да изпере дрехите на Димитър, на когото в определен период от време е била приемна майка, сипала му вечеря, а след това му дала да ползва компютъра й. Отказала обаче да му даде пари за цигари, но накрая склонила с уговорката, че след като му ги даде, той ще си тръгне от дома й. Обидите, че харчи чужди пари за глупости, засегнали Димитър и в пристъп на ярост той грабнал най-големия кухненски нож, надвесил се над Ласонина, която била легнала и забил наполовина близо 20-сантиметровото острие в корема й.
Макар да се касае за едно намушкване, то за него е използвано средство, което спокойно може да причини смъртта на жената. Същевременно ударът се е отличавал със значителна сила, тъй като е нанесен със замах, а ножът е преминал през завивката и е бил забит до половината в тялото на Ласонина. Затова няма как Димитър да не е целял смъртта й, мотивираха се върховните съдии и зачеркнаха оспорването, че престъплението не е опит за убийство. А освен това отказа да му даде пари за цигари изобщо не е тежко противозаконно действие, което да афектира нейния полусин така, че да поиска смъртта й. Пък и Димитър е бил пълнолетен и жената не е имала задължението да го издържа, посочи още ВКС.
Магистратите на последна инстанция посочиха, че Димитър се е обадил на спешния телефон, след като е заличил следите от извършеното посегателство. Нещо повече - звъннал е за помощ едва след настоятелната молба на Ласонина и след изтъкване на обстоятелството, че това ще бъде от полза. В същото време той е мънкал по телефона и е говорел неясно с дежурния оператор за стореното от него. И поради липсата на достатъчно конкретна информация за адреса на намушканата и за сериозността на причиненото й увреждане се е стигнало до отхвърляне на сигнала. По тази причина самата Ласонина се е наложило с нож в корема отново да позвъни на телефон 112.
Магистратите отчетоха неблагополучията при изграждането на Димитър като личност. А причините за нелеката му съдба: неблагоприятната семейна среда, липсата на положителен модел за поведение от страна на баща му, при когото е живял продължително време, данните за физическо и психическо насилие, невъзможността на майка му да вземе участие в процеса по отглеждане и възпитание на детето си. Всичко това е рефлектирало трайно върху него и е довело до тежко личностно разстройство. 
Съдиите отчетоха, че вината на Димитър се смекчава от младата му възраст и вероятността в бъдеще да се коригира. От друга страна обаче посочиха, че връзката му с Румяна е била като на дете с родител, пък и съдебното му минало е обремено. Намаляването на присъдата му, за което защитата пледира, би било проява на необоснован либерализъм и прекомерно снизхождение спрямо него. Затова окончателно ВКС се произнесе с присъда от 6 години затвор.