Как се е стигнало до убийството на русенския бизнесмен Явор Николов - дали роденият в Червена вода Николай Ламбаджиев и таксиметровият шофьор от София Пламен Миланов са имали намерение да го убият с цел да му вземат парите, или просто са искали да го ограбят с придружено убийство. Около тези положения разсъждава Върховният касационен съд /ВКС/, който върна делото срещу двамата осъдени на доживотен затвор. Така случаят отново ще се разгледа на втора инстанция от нов състав на Апелативния съд във Велико Търново.
Върховните магистрати подчертаха, че в решението си търновските съдии не са изяснили каква е била целта на Ламбаджиев и Миланов - придобиване на материална изгода след извършване на убийството или получаване на имотната облага в момента на неговото извършване.
Заради това ВКС определи, че има неясни, непълни и противоречиви обстоятелства по въпроси от решаващо значение и сметна, че са налице съществени процесуални нарушения. 
Миланов и Ламбаджиев са категорични, че обвинението срещу тях е недоказано, страда от пороци и противоречия. 
Търговецът на сребро Явор Николов бе прилъган на 25 юни 2012 година на Текето с предложението да купи бутикови сребърни бижута на черно. Идеята на двамата мъже била да го ограбят, но за техен лош късмет той не е имал много пари в себе си. Николов е удрян минимум 25 пъти с чук и газов пистолет по лицето и главата, а след това трупът му е запален. Задържани за зверствата бяха Ламбаджиев и Миланов, които силно влошиха отношенията си в ареста и започнаха да се топят един друг пред съда.
През март 2014 година Русенският окръжен съд осъди на доживотен затвор при специален режим 44-годишния таксиметров шофьор от София Пламен Миланов за мъчителното убийство с користна цел на търговеца на сребро Явор Николов. 34-годишният Николай Ламбаджиев, който му партнирал в зверствата, получи по-леко наказание - 20 години затвор. Апелативният съд във Велико Търново обаче увеличи присъдата на Ламбаджиев, като прецени, че и двамата трябва да търпят доживотен затвор.