Трябва да насочим усилията си към резултати от съдебната реформа и от борбата с корупцията, за да се присъедини България към Шенген. Това са планове, които стъпка по стъпка изпълваме със съдържание, и моят стремеж е да направим така, че страната ни да докаже не само това, което е направила, но и сериозността на това, което е замислила и което сме обещали, като втората част е по-трудна. Така вицепремиерът Меглена Кунева коментира в Русе възможността да влезем в шенгенското пространство, като подчерта, че това е сърцевината на самата държава и по друг начин няма как да се върви напред. 
Тя изрази надежда влизането ни в Шенген да се случи до края на годината, като подчерта, че трябва да се направи всичко възможно да е преди местните избори. Имах много големи надежди да се случи още през юни, продължавам с варианта за Люксембургското председателство. За мен е много голяма опасност, ако отиде във втората половина на годината, по-дълбоко в есента, октомври, тъй като тогава има избори, каза още тя. Ако България не бъде приета най-скоро, то страната ни няма да може да преговаря равнопоставено с другите членки по важни теми като миграция и законодателство, категорична бе Кунева. Тя каза, че Шенген е въпрос на сигурност и не можем да имаме Европа на две скорости по отношение на сигурността. 
Вицепремиерът изрази надежда, че преди ваканцията депутатите ще приемат новия Закон за борба с корупцията, за да може до края на тази година да заработи Бюрото по предотвратяване на корупция. Предстои да се избере шеф на бюрото, който да мине през съответните проверки, както и да се определи бюджетът на новата структура, обясни тя. 
Кунева коментира, че и институциите, които съществуват в момента в държавата, могат реално да вършат цялата работа по борба с корупцията, като даде пример с Комисията за конфликт на интереси, която има големи правомощия да проверява висши държавни служители. Според нея обаче институциите не работят, и то до шокираща степен, като посочи, че от 1000 подадени сигнала случаите, които са завършили, се броят на пръсти.