Учени твърдят, че високият холестерол означава по-дълъг животИзследователи от Япония потвърдиха, че високото ниво на холестерола не е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания и смърт, както се смята обикновено. Напротив, високият холестерол е свързан с по-дълъг живот, като същевременно ниският холестерол води до началото на болести и смърт. Техният доклад е заради мита, че високото ниво на холестерола е основна причина за атеросклероза.

Въз основа на епидемиологични данни от Япония, учените научават, че тази популярна хипотеза просто няма научна тежест. Изследователите са открили, че най-голямият поддържащ фактор на мита са парите – има твърде много за губене от казването на истината! Мулти-милиардната доларова ракета за лекарствата "статини" ще се срине за една нощ и фармацевтичните компании ще трябва да се борят с измислянето на друга лекарствена измама, която да продават на масите.

Световният лидер с най-дълга средна продължителност на живота, Япония, отдавна е отделна част от научните изследвания относно официалното твърдение, че холестеролът е лош. Като цяло науката там продължава да показва, че японското население с най-високи нива на общия холестерол има по-ниска обща смъртност. С други думи, високият холестерол се равнява на дълъг живот.

Заинтригувани от тези констатации, четиримата японски учени, участващи в това последно проучване, оценяват данните още по-далеч и стигат до същото заключение.

„Връзката между смъртност по всякакви причини и серумните нива на холестерола в Япония е много интересна: смъртността всъщност намалява с по-високи общи нива или нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL) на холестерола, както е докладвано от повечето японски епидемиологични проучвания на населението като цяло,“ пишат авторите. „Въз основа на данни от Япония, ние предлагаме нова посока в използването на лекарствата за холестерола за насърчаване на здравето в световен мащаб; а именно, признаването, че холестеролът е отрицателен рисков фактор за смъртност по всякакви причини и съответно преразглеждане на нашето използване на лекарствата за холестерола", твърдят учените.

Разбиването на теорията за холестерола, която е доминирала западното мислене в продължение на десетилетия, не е проста задача. Но проучвания като това помагат да се хвърли светлина върху истината, както и документални филми като "Митът за холестерола: хранителни злодеи", който е признат за един от най-добрите и най-информативни документални филми, изобличаващи измамата с лекарствата "статини".

Продукцията на ABC Австралия е била забранена от YouTube и други онлайн видео сайтове. „Не мисля, че наистина трябва да казвам нещо друго, освен да повторя този факт“, пише д-р Малкълм Кендрик, автор на "Огромната измама за холестерола" (The Great Cholesterol Con). „Ако имате високо ниво на (LDL) холестерола, ще живеете по-дълго. Това е особено вярно за възрастните хора.“