Технически проблем стана причина в различни градове из страната да не бъдат приемани поръчки за експресни международни паспорти. На хората се обясняваше,че има решение на Дирекция "Български документи за самоличност", която от днес спирала обработването на бързи и експресни поръчки и ще издава международните паспорти за 30 дни, пише marica.bg.Това докара буквално до инфаркт  родителите на непълнолетни в доста краища на страната. На децата на границата се иска удостоверение за самоличност. А отлагането на пасавана  практически обрича на провал планираните семейни почивки  в Турция или Гърция. Българи, работещи в чужбина също  тревожно стояха пред РПУ-та по места и коментираха дали ще могат да  подновят личните си документи, преди да се приберат при работодателите си.  Притеснени от ситуацията  бяха и студенти, приети  в университети от страни, извън ЕC.На тях международния паспорт е искан при записването при старта на учебната година. 

Сред хората се коментираше информация, пеусната в изданието marica.bg ,че в  последния работен ден миналата седмица към 16.30 часа в дирекцията била получена заповед от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. В нея се съобщавало, че поради липса на специализираната хартия за паспорти, ще се приемат само обикновени поръчки. Тяхното издаване отнема 30 работни дни.

Малко след като стана известно за проблема с паспортите по-рано през днешния ден, институциите реагираха светкавично. "Възстановен е приемът на заявления за бърза и експресна услуга за издаване на паспорти, след като е преодолян очакван проблем, уточняват от Дирекция "Български документи за самоличност". Дирекцията поднася извинения за причинените неудобства на гражданите и се надява, че в рамките на деня ще бъдат обслужени всички граждани, пожелали този вид услуги".Нещата се нормализираха най-напред в Пловдив и Бургас , а след това и в цялата страна.