Шведският гигант „Атлас Копко“ иска да превърне завода си в Русе в развоен център, който да разработва иновативни продукти за целия строителен сектор. Това стана ясно при посещението на главния изпълнителен директор на групата Рони Летън. Той обясни, че вижда перспективите пред „Строително оборудване“ (Русе) именно в инженеринговия отдел. Целта е да се излезе на пазара с усъвършенствани изделия, с много по-ниско тегло и ергономичен дизайн, като същевременно се разшири продуктовото портфолио. „Това ще ги направи и по-евтини, ще снижи разходите. Само така можем да се преборим с вноса от Китай“, обясни Летън. 
За тази амбициозна цел „Строително оборудване“ ще трябва да допълни съществуващия си екип с още талантливи инженери и конструктори. Според главния изпълнителен директор на „Атлас Копко“, заводът в Русе разполага с добре обучена работна ръка и е на нивото на западните си конкуренти. „Това, което трябва да правим занапред, е да инвестираме в знанията и уменията на инженерите. Предизвикателство за завода в Русе е да се излезе с иновативни изделия, защото със сигурност ръстът идва от тях“, каза той.
„Строително оборудване“ вече може да се похвали с първи успехи в тази посока - трамбоващата машина LT6005, която се произвежда в завода от началото на 2015 г, получи голямата награда на публиката за 2015 г. за ергономичния си дизайн от Шведската инженерна асоциация. 
През изминалите няколко години заводът е поетапно реорганизиран по системата „Lean production“, което го превръща в една от най-ефективните производствени единици на групата в Европа. Внедряването на управленската философия на „Тойота“ вече дава резултати - производителността е увеличена с 25%, а повишаването на качеството се изразява в намаляване на гаранционните разходи до 0,8% от продажната цена на продуктите. Оборотът за първите три месеца на тази година е с 15% над миналогодишния.
Системата Lean заменя традиционната поточна линия, като работата на монтажните линии се разпределя така, че да може по едно и също време от линията да излиза готово изделие. Предимството на тази организация е, че монтажниците се освобождават от дейности, които не добавят стойност към крайния продукт и се постига прозрачност на производствените процеси, което позволява определянето на проблемните места в производството. Проектът по внедряването й е реализиран от международен екип, представляващ всички производствени единици в дивизията „Строително оборудване“ на Група „Атлас Копко“. Успехът на проекта се основава на споделените знания и опит на колеги от Швеция, Индия, Китай, Германия и България.
Заводът на „Атлас Копко“ в Русе бе придобит през 2005г. от дотогавашния собственик - британската „Лифтън“, която през 1994 г. купи бившето дружество „Хидропробивна техника“. Оттогава групата постоянно инвестира в българския завод за подобряване на производствените процеси и условията на труд. Фирмата е сертифицирана по стандартите ISO 9001, ISO 14001 и OHSAS 18001. Мисията на компанията е да бъде най-ефективният доставчик на лека компактваща техника, машини за шлайфане на бетон и ръчни хидравлични продукти, на добра цена и с фокус върху качеството и времето на доставка. Към момента в предприятието работят около 130 човека.