„Атлас Копко“ продава завода си в Русе на „Хускварна“, става ясно от съобщение на компанията до Стокхолмската фондова борса. Сделката между базираните в Швеция производители на промишлено оборудване и електроинструменти компании ще доведе до консолидация на бизнеса им в България и обединение на местните им екипи.
Близо 200 души, които работят в русенската фабрика на „Строително оборудване“ ЕООД, дъщерна фирма на „Атлас Копко“, ще бъдат прехвърлени към местния тим на „Хускварна“. Сделката засяга и работниците в индийската фабрика на „Атлас Копко“ в Нашик. Тя ще бъде финализирана, когато се получи одобрение от антимонополните власти, като прогнозите са, че операцията ще приключи през първото тримесечие на 2018 г.
От официалното съобщение до инвеститорите става ясно, че „Атлас Копко“ се разделя с подразделението си за строителна, индустриална и минна техника като част от стратегията за фокусиране на производството върху машини за енергетиката. Продаденият бизнес е генерирал 57 млн. евро приходи за 2016 г.. Цената на сделката не се разкрива, само се казва, че приходът не е съществен, за да доведе до промяна в пазарната капитализация на компанията. В същото време придобивката ще даде възможност на „Хускварна“ да консолидира пазара на електроинструменти, използвани в строителството, селското стопанство и индустрията.
Това е поредна смяна на собствеността, през която преминава русенският производител на хидропробивна техника. Първата бе през далечната 1994 г., когато британската компания „Лифтън“ закупи бившето дружество „Хидропробивна техника“ в КТМ. През 2005 г. предприятието бе продадено на „Атлас Копко“, която след няколко години го прекръсти на „Строително оборудване“. За 2015 г. русенското дружество отчита над 75 млн. приходи и близо 13 млн. лева печалба.