След одобрението на антимонополния регулатор на Швеция, „Хускварна“ е финализирала покупката на „Строително оборудване“ - Русе от друг шведски гигант - „Атлас копко“, научи „Утро“. Договорът за прехвърляне на 100% от дяловете е подписан на 1 февруари пред русенски нотариус, а промяната на собствеността е вписана на 8 февруари. Цената на сделката отново не се съобщава.
Едно от първите действия на новия собственик е да промени предмета на дейност на русенската фирма, показват записите в Търговския регистър. „Строително оборудване“ ще се занимава основно с научно-приложна дейност, производство, маркетинг и търговия на хидропробивна техника и лека компресорна и строителна техника в страната и чужбина. Управител засега остава белгиецът Стен Верерстратен. 
Сделката между базираните в Швеция производители на промишлено оборудване и електроинструменти „Хускварна“ и „Атлас Копко“ бе оповестена в последните дни на миналата година с официално съобщение до фондовата борса в Стокхолм. Според него, тя ще доведе до консолидация на бизнеса на двете компании в България и обединение на местните им екипи.
В съобщението се казваше, че „Хускварна“ придобива бизнес с приходи от 57 млн. евро за 2016 г., в което работят близо 200 души. Според подадения от „Строително оборудване“ годишен отчет за 2016-а, дружеството завършва годината с приходи от 76 млн. лева и нетна печалба в размер на 8,7 млн. лева. Към края на 2017 г. във фирмата работят около 150 човека.