Професионален развоен център с лаборатория, поле за изпитания и офис планира да разкрие "Хускварна". За целта преди месец заводът се е сдобил с терен от 46 декара на пътя Сандрово-Сливо поле. 
Инвестицията засега е на фаза идеен проект, но одобрените към момента планове показват, че с разкриването на центъра за развитие ще се осигурят високопрофесионални условия за работа, с каквито разполагат например инженерите в Швеция.
"Прототипът на лабораторията всъщност ще представлява работилница, където ще се сглобяват, разглобяват и контролират работните параметри на новите машини. На полето за изпитания ще се тестват машините в реални условия. Става въпрос за тръмбовъчна техника, малки валяци и техника за обработка на бетон", обясни за "Утро" ръководителят на проекта Емил Александров. С изграждането на центъра се планира инженерите от лабораторията и конструкторите, на които е поверено проучването и разработката на машините, да работят заедно на едно място за постигане на оптимални резултати.
Проектът засега предвижда изместване единствено на тази част от дейността на "Хускварна" на новото място и ще засегне около 25 души от персонала на завода. Плановете са центърът да стане факт до 12-18 месеца. Към момента от завода не предвиждат новият терен да приюти и друга част от производството, но обясняват, че огромното пространство дава възможност за бъдещо разширение.