Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че промените в Конституцията са необходими и заради борбата с корупцията, като поясни, че това се налага, за да може да се отзовават изборните длъжности, когато има неопровержими доказателства за корупция и конфликт на интереси.Кунева, която изнесе публична лекция, посветена на предизвикателствата пред новите държави-членки на ЕС, уточни, че към момента е възможно да се освобождават от длъжност лицата, които са назначени, в това число министрите, директорите на агенции или директорите на дирекции по министерствата, но има законов вакуум по отношение на изборните длъжности като депутати, кметове и общински съветници. Относно ръководителят на Национално бюро за предотвратяване на корупцията (НБПК) – той трябва да бъде човек с много висока репутация, уточни вицепремиерът добави: "Нямам предвид никого конкретно, но виждам какъв трябва да бъде профилът на този човек, освен професионализма, аз мисля, че всички трябва да разбера, ако законът остане в този вид и начина на избирането му остане в този вид - той ще бъде предлаган от МС и утвърждаван от президента, но в момента, в който това се случи всякакви връзки между политическите партии и шефа на това бюро трябва да бъдат прекъсвани", каза тя.

Кунева посочи, че навсякъде по света е така и даде пример с други избори. "Навсякъде по света щом имаш избор, някой се ангажира политически с този избор, но въпрос на зрялост на обществото и на политическа култура е да се знае, че този човек е избран заради неговата независимост, а не за да бъде зависим", каза тя. 

Вицепремиерът смята, че всичко минава през политическа подкрепа и даде за пример шефа на БНБ, квотите в КС и ВСС. "Навсякъде има един сегмент, който е свързан с политическа партия и политическа воля, но това не означава, че когато си казал - ето този човек ще свърши работа, това означава да върши работа за определена политическа сила. Това трябва да се прекрати иначе просто държавата няма как да съществува.