В интервю за БНР кметът на община Гърмен Минка Капитанова, която бе в редиците на протестиращите след масовия бой между роми и българи, обясни защо до момента не се е стигнало до събарянето на незаконните постройки в ромския квартал.

Тази сутрин пред Би Ти Ви ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок изрази съмнения за мотивите всички тези проблеми да ескалират тъкмо преди изборите. Той попита защо Капитанова се е сетила чак накрая на мандата си, че много от къщите в кв. "Кремиковци" са незаконни? Според него става дума за борба между две крила на ДПС преди местните избори.

Кметицата обясни, че заповедите за събаряне на незаконните постройки са издадени от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), което означава, че събарянето им трябва да бъде извършено от РНСК-Благоевград. Самостоятелно, общината няма правомощия да действа.

Фактът че досега това не е направено, тя обясни със забавяне поради обжалвания в Административния и Върховния административен съд.

Друга пречка е законовото изискване, според което общинската администрация и агенцията за социално подпомагане трябва да осигурят на лицето, чието единствено жилище предстои да бъде разрушено, друго място, където да живее.

А ние нямаме общински жилища,

призна Минка Капитанова. Тя се надява част от проблемите да бъдат решени на срещата с областния управител в Благоевград. Утре ще има и извънредно заседание на Общинския съвет в Гърмен.

В интервюто кметицата предупреди и че се очаква напрежение в общината заради тръгналите натам футболни агитки на футболните клубове "Левски" и ЦСКА.

По думите ѝ полицията е информирана за това и в Гърмен има засилено полицейско присъствие.

В друго интервю, за "Дарик радио", Капитанова подкрепи тезата, че представители на политически партии използват ситуацията в Гърмен, за да печелят дивиденти.

Кметицата отказа да назове конкретни имена, но бе категорична, че сред протестиращите има подстрекатели.