Димитър ДРАГАНОВ
Здравният министър д-р Петър Москов доста изчерпателно обясни концепцията за сливането на центровете за лечение на онкологични и психични заболявания с Многопрофилните болници и позитивният резултат, който се очаква да се постигне при едно комплексно лечение на пациентите. Съгласен съм с него и го подкрепям напълно, защото сливането не означава заличаване на лечебни заведения. Няма да има промяна в сградните фондове и двете структури няма да се местят в болницата. С тези думи откри вчерашната си пресконференция изпълнителният директор на МБАЛ Русе д-р Иван Стоянов.            
Идеята за обединението на двата диспансера с болницата е да се създаде единна електронна система с досиета на пациентите. Така винаги може да се направи бърза справка за състоянието им и вместо да ходят по няколко кабинета с папките си в ръка, хората ще получат незабавно решение за лечение, посочи д-р Стоянов. По този начин страдащ от заболяване в тежък стадий човек, което може да се влоши във всеки момент, ще има по-бърз достъп до съответния специалист, който да го изведе от настъпилата криза. Сега тези болни се карат в Спешно приемно отделение, там дежурните лекари ги преглеждат и викат специалист по съответното заболяване за консулт. Когато това се случи в почивен ден или нощем и се окаже, че специалистът трябва да дойде от онкоцентъра, ни се казва, че този лекар е на работа на другия ден, защото докторите в това лечебно заведение не дават нощни дежурства и не работят в събота и неделя, каза шефът на МБАЛ. Ако обаче има единна електронна система, ще съществува структура, която ще взема незабавно решението за лечението на този пациент. Тази електронна система в болницата съществува и е в полза на лекарите, посочи Иван Стоянов.
По отношение на апаратурата в Онкото, която е закупена със средства по европейски проекти и е общинска собственост, а при сливането тя трябва да стане държавна, д-р Стоянов каза, че не вижда защо трябва да се сменя собствеността на апаратите, след като болницата е и с общинско участие.
Центърът за психични заболявания в Русе е модел какво лечебно заведение трябва да има за такива болни. Трудовата терапия там ще бъде запазена, но пациентите страдат и от много други заболявания. Затова на помощ идва точно единната електронна система, в която са описани всичките им болести и при нужда до центъра ще отиват специалисти от МБАЛ, които ще преценяват на място дали даден пациент е за болницата или може да бъде лекуван в психоцентъра. Това означава да се спестят средства и време на болните да идват в болницата с папки със заболяванията си в ръце и да се чудят при кого да отидат, уточни д-р Стоянов. 
На въпрос дали отпорът е свързан с намаляване на заплатите на специалистите при евентуално сливане, д-р Стоянов отговори, че лекарите ще получават възнаграждения според положения труд. Това ще се определя от общата система, която ще разпределя финансирането.
В същото време персоналът и пациенти от Комплексния онкологичен център излязоха на поредния си протест. След като разбраха за изявлението на д-р Стоянов, че не дават дежурства нощно време и по време на празници, лекарите категорично заявиха, че дежурят по 24 часа както през седмицата, така и в почивни и празнични дни. Д-р Катерина Генова каза още, че Онкото също има електронна система и всички техни пациенти фигурират в нея от много години. Тя апелира Общинския съвет да даде официално становище като собственик на здравното заведение, както това се е случило в Пловдив, където местните съветници били против сливането на онкоцентъра с болницата.
В края на протеста всички свободни лекари и медицински сестри от КОЦ тръгнаха на шествие към Общината, където също изразиха недоволството си от замисленото обединение.