Увеличават се случаите на рак на простатата,  съобщи управителят на Комплексния онкологичен център /КОЦ/ д-р Камен Кожухаров. Според статистиката през 2014 година регистрираните новозаболели са 850, но за две години те са нараснали със 108, което е наредило Русе на 21 място в страната по заболеваемост от рак на простатата. За първото шестмесечие на тази година пък пациентите с това заболяване са около 50, което подсказва, че до края на 2017-а ще има ново увеличение.
Разпределението по областите, които КОЦ обслужва, показва, че през 2014 година новооткритите случаи на рак на простатата в Русе са 87, в Разград - 25, а в Силистра - 30, или общо 142. През 2015-а има лек спад, в Русе първичните пациенти са 61, в Разград - 18, в Силистра - 17. През 2016 година обаче се наблюдава тенденция на увеличение и общо заболелите пациенти вече са 151. В Русе новооткритите мъже с рак на простатата надхвърлят дори и тези през 2014-а и вече са 88, а в Разград и Силистра новите заболели пациенти са съответно 30 и 33. 
Простата, която обичайно е с размерите на кестен, при развитие на ракови клетки се увеличава и започва да притиска канала, през който минава урината. Вследствие на това се появява по-често уриниране, особено нощем, трудно стартиране на уринирането, излиза по-слаба струя, която често прекъсва. Пациентите имат усещането за непълно изпразване на пикочния мехур, което ги кара по-често да посещават тоалетна, чувстват болка и парене при уриниране, а след приключване урината продължава да изтича, обясни д-р Кожухаров. Той подчерта, че най-точният метод за профилактика и ранна диагностика на заболяването е чрез кръвно изследване на простатно специфичния антиген /PSA/. При него се изследва ензим, секретиран от клетки на простатата.