Белодробната болница и Комплексният онкологичен център са одобрени за финансиране на ремонтни дейности по процедура „Мерки за справяне с пандемията“, чиято цел е създаване на по-добри условия за лечение на болни от Ковид-19. Допустимите дейности по процедурата са реконструкция и ремонт за обособяване на изолирани помещения за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, осигуряване на оборудване, повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на К-19 и внедряване на телемедицина, за да се сведат до минимум контактите с болните.
Белодробната болница е кандидатствала с проект „Строително-монтажни работи за създаване и оборудване на изолирани помещения за пациенти с Ковид-19“ на стойност 243 360 лв. Така болницата ще се сдобие с удобна и достатъчно просторна зала за изчакване и разпределение на потоци, два специализирани кабинета за работа с рискови пациенти и три „чисти“ болнични стаи. Помещенията ще бъдат оборудвани с централна система за кислород, за създаване на отрицателно налягане, за мониториране на пациентите. Изграденият миналата година външен асансьор ще бъде пригоден за ползване от трудно подвижни хора.
Същото наименование носи и проектът на Комплексния онкологичен център, с който здравното заведение кандидатства пред здравното министерство. Той е на стойност 197 147 лв., които ще послужат за преустройство на сградата на Онкото, бивша клиника „Ескулап“, която в разгара на третата вълна беше превърната в изолирано Ковид отделение. Проектът предвижда след преустройството сградата да се използва за лечението на пациенти с коронавирусна инфекция, но и при епидемично разпространение на други инфекциозни заболявания.
Тъй като Общината е принципал на двете лечебни заведения, тя ще бъде партньор на здравното министерство в подготовката и изпълнението на проектите. За тази цел е необходимо Общинският съвет да даде съгласие и да упълномощи кмета Пенчо Милков да подпише споразумението за партньорство. Двете предложения влизат като извънредни точки на днешната сесия, където трябва да бъдат гласувани.