Години наред болницата е разчитала на лекари от Шумен за прегледи и назначаване на лечение на пациенти, при които е бил открит карцином по време на операции или изследвания. В същото време русенските специалисти са били умишлено загърбвани заради административен спор.
На този абсурд бе сложен край вчера с договор за обслужване на пациенти с ракови заболявания в Многопрофилната болница от онкологичен комитет на Комплексния онкоцентър. Той бе подписан от шефовете на двете лечебни заведения д-р Иван Стоянов и д-р Камен Кожухаров. Така откритите след изследване или операция в Хирургическия блок пациенти с онкозаболявания ще се изпращат в КОЦ, където група от онкологични специалисти ще ги преглежда и ще им предписва необходимата терапия.
Предписаният от нашите специалисти път на лечение трябва да се спазва стриктно, за да има успеваемост в спасяването на човешки животи, обясни д-р Камен Кожухаров след подписване на контракта.
Идеята за прегледи на пациенти на болницата от онкологичен комитет е още от времето на бившия шеф на МБАЛ д-р Минчо Вичев, но тогавашният управител на Онкодиспансера д-р Галина Ганчева отказала заради дългогодишния спор за собствеността на онкохирургията, която се намира на деветия етаж в Хирургическия блок. След като станах управител на Онкодиспансера, направих няколко опита за подписване на договор прегледите на пациенти от болницата с ракови заболявания да се извършват от нашия онкологичен комитет, но не се получаваше. Д-р Вичев все отказваше заради споровете за онкохирургията и предпочете да кани комитета на онкодиспансера в Шумен да преглежда болните и да им предписва схеми на лечение, посочи д-р Кожухаров.
Опитите му русенски онкологичен комитет да преглежда раковоболните пациенти в МБАЛ продължили и със заместилата д-р Вичев в директорския кабинет д-р Нели Петрова, но пак ударили на камък. С д-р Владин Петров било постигнато съгласие за подписване на договор, но не стигнало времето заради смяната му с д-р Иван Стоянов, който вчера си сложил подписа под документа.