Стимули за насърчаване на масовото гласуване на изборите, предлагат от НДСВ. Идеята беше представена в събота в Русе от новия председател на жълтата партия Антония Първанова. Тя обясни, че всеки, който гласува, ще получава поименен ваучер на стойност 20 лева, с който ще могат да се платят всякакви административни такси и данъци. Така ще се пресекат порочни практики като купуване на гласове и други манипулации на вота. Другото предложение на НДСВ е изборите да се правят в работен ден и да се въведе електронното гласуване. Първанова съобщи още, че тези мерки са подкрепени от работодателски организации, но с условието да има наказания за тези, които отказват да гласуват.
Намеренията на НДСВ са техните предложения да бъдат внесени в парламента преди второто четене на Изборния кодекс в парламента. ГЕРБ в лицето на Цецка Цачева се ангажирал да ги внесе. До момента мерките били подкрепени от 11 партии. Имало индикации за подкрепа от БСП, но натискът върху парламентарната група бил твърде силен, отбеляза още Първанова. Тя уточни, че задължителното гласуване съществува в редица европейски държави. Тъй като българският народ обаче е уморен от негативизъм, по-доброто решение било гласуването да се стимулира. 
Към момента основният двигател на изборния процес не е суверенът, а олигархията, а тя прави всичко възможно да демотивира хората да гласуват, защото колкото по-малко отидат до урните, толкова по-евтино може да пазарува гласове, заяви лидерът на НДСВ. Д-р Първанова бе категорична, че този парламент не е припознат от гражданите и в него липсва баланс на идеите и политиката за развитие на страната. Неслучайно докладът на Европейската комисия за България е толкова негативен, подчерта тя. Според нея всичко казано в него е обективно и точно, а посочените проблеми са системни и фундаментални.