Възможна ли е оптимизация при производството на слънчоглед?
Кои болести компрометират добива в слънчоглед? Кога е тяхната поява?
Има ли нови решения за борбата срещу болести в слънчоглед? 
Една от болестите, които нападат слънчогледа е Черни петна – Фомоза (Phoma macdonaldi). Симптомите могат да се наблюдават като ранно нападение по основата на листната дръжка във фаза 4-6 лист; също така като черни петна по стъблото или тотално изсъхване на петурата и листната дръжка; както и като вторично инфектиране на питите по време на бутонизация/цъфтеж. Ранната сеитба се напада по-силно.
Друга болест, която се среща при слънчоглед, е Фомопсис (Phomopsis helianthi). Може да се наблюдава като ранно нападение по основата на листните дръжки в 4-6-и лист или като навлиза в сърцевината на стъблото, тогава цялото растение изсъхва и/или се пречупва. Атакува при минимална температура 10-14 С и може да доведе до загуби от 30% до
80%.
 
А л т е р н а р и я ( A l t e r n a r i ahelianthi) напада предимно листата, като не навлиза в стъблото. Развива се при редуване на сухи и влажни периоди. Причинява преждевременно загиване на листната маса и загуби до 50%.
 
 
Склеротийно увяхване (Sclerotinia sclerotiorum) атакува още кълна на растението. Стъблото се изпълва със склероции и цялото растение изсъхва. По-късно атакува и питата по време на бутонизация / начало на цъфтеж. Може да доведе до загуби от 60-70%.
 
 
Ботритис (Botrytis cinerea) – развива се по тилната страна на питите при влажно време и
умерени температури. Бързо обхваща цялата пита и се прехвърля върху семките. Може да доведе до загуби от 80%.
 
Всяка една от горепосочените болести атакува културата в различен етап от нейното  развитие. За да се запази потенциалът на растението, трябва да се изведе навременна борба в зависимост от степента на нападение. Изведените опити показват, че не е възможно да се
даде универсална препоръка за необходим брой третирания, тъй като това зависи от проявата на патогените.
Ранното третиране във фаза 4-8-и лист ще контролира предимно ранното нападение по листната маса. Пред-цъфтежното третиране (бутонизация BBCH 55) е необходимо за ограничаване на развитието на Склеротиния по питите и дръжките и контрол на болестите по горните етажи от листата.
Най-издържаната схема е съставена от две третирания, но ако желанието на производителя е да заложи само на едно третиране, тогава второто (пред-цъфтежно третиране) би било по-важно, като при него е необходима самоходна пръскачка. Тогава се поема риск от раннонападение (фома, алтернария) и унищожаване на листата в началото на вегетация.
Практическият опит в други страни е доказал необходимостта от фунгицидни третирания в слънчоглед. Сега вече БАЙЕР може да Ви предложи СФЕРА МАКС вече и с официална временна регистрация (до 30 юли 2015 г.) при слънчоглед в доза от 40 мл/дка.
Моментите на третиране със Сфера Макс в слънчоглед са:
срещу Фома, Фомопсис, Склеротиния, Алтернария във фаза 4-8 лист
срещу Ботритис, Склеротиния и за „Зелен ефект“ е бутонизация BBCH 55(бутонът е отделен от последните листа).За да бъдат опазени посевите, за да се защити добивът на макс, вече може да разчитате на СФЕРА МАКС – продукт, който доказа своето отлично качество в житни култури и се нареди сред предпочитаните от земеделците фунгициди.
В подкрепа на техническите параметри идват изведените опити от други държави, където Сфера Макс се прилага в слънчоглед от дълги години. Третирането със Сфера Макс води до увеличение на добива спрямо нетретираната контрола.
Какво дава СФЕРА МАКС:
Увеличаване на добива между 15 и 40% в зависимост от натиска от патогени
Подходящ за ранно и късно приложение
Ефикасност срещу всички важни болести
По-здрави растения, благодарение на фунгицидния и физиологичния „зелен антистрес ефект“