„Свидетели сме на грозна манипулация на общественото мнение. Реформаторският министър на здравеопазването д-р Петър Москов си позволява да предлага в парламента промяна на собствеността на лечебните заведения чрез тяхното заличаване, но ние няма да търпим диктаторския му стил. Онкологичният диспансер на Русе се самоиздържа от приходи от труд и от здравната каса и няма просрочени дългове. Администраторите са трима, плащаме им редовно заплатите и с тяхното съкращаване няма да спестим нищо. Центърът е 100% общинска собственост и обсебването му от държавната болница е недопустимо, затова няма да позволим на д-р Москов да унищожава лечебни заведения, оправдавайки се с администрацията. Това показва, че министърът се е самозабравил и се изказва неподготвен...“. 
Това е част от декларацията, която председателят на КНСБ в Комплексния онкологичен център д-р Орлин Корабов прочете пред персонала, който вчера в 13 часа излезе на 30-минутен протест пред сградата в знак на несъгласие с обединяването на общинските диспансери с държавните лечебни заведения. По-късно д-р Корабов обясни, че онкологичният център има структури, които не се дублират с държавните болници. Скъпоструващата му апаратура пък 5 години не може да променя собствеността си, защото в противен случай Общината ще плаща милиони левове неустойки по договорите по европроекти, по които тя е доставена. 
Не сме против волята на д-р Москов да прави реформи в здравеопазването, каквито от 25 години не са правени, но това касае най-вече спешната помощ в болничните заведения. Единственото предложение, заради което започват тези протести, е заличаването на Комплексния онкологичен център и Центъра за психично здраве и сливането им с болницата, обясни началникът на хирургичното отделение в Онкото д-р Бисер Начев. Той уточни, че при евентуално сливане психично болните и тези с онкологични заболявания няма да получат качествено лечение в МБАЛ. Д-р Начев се надява при идването на д-р Москов в Русе идния вторник това предложение да отпадне, защото онкологичният център ще се разпадне. Аргументите му затова са, че пациентите няма да знаят къде да отидат да се лекуват, а онкологичните специалисти ще си намерят работа в други лечебни заведения.
В проектозакона има заличаване и сливане на болнични заведения, така че единствено шефът на МБАЛ д-р Иван Стоянов и д-р Петър Москов могат да решат дали това лечебно заведение ще остане да съществува като онкологично, каза д-р Катерина Генова. Според нея в случая може да се реши, че леглата в центъра са прекалено много и трябва да се съкратят, което на практика ще го ликвидира.
Сливането на двете лечебни заведения ще доведе до формиране на два пъти по-голяма администрация, защото няма дублиращи структури, посочи д-р Биляна Корабова. 
В края на протеста персоналът в онкологичния център се обедини около общото мнение, че предложението на д-р Москов е лишено от всякакъв разум, защото исканото сливане на трите лечебни заведения връща здравеопазването във времето на комунизма, когато имаше една окръжна болница и всички пациенти се лекуваха в нея.
Протестите ще продължат всеки делничен ден по същото време, а ако идеята на д-р Москов за сливане на диспансерите с болницата не се промени, те ще се правят съвместно с Центъра за психично здраве.