Да бъде разгледана възможността за финансово компенсиране на дружество „ЕГГЕД Русе“ съгласно нормативната база и възможностите на общинския бюджет, иска шефът на фирмата Николай Къдрев заради загуби във връзка с подмяната на тролейбусната мрежа. Със 104 хил. лева по-малко приходи за първото тримесечие на 2015 г. е реализирал тролейбусният превозвач в сравнение със същия пеирод на миналата година. Това става ясно от финансовия отчет на фирмата, който е изпратен от Къдрев на 12 май с писмо до кмета Пламен Стоилов и председателя на Общинския съвет Васил Пенчев. 
Приходите от билети са намалели със 70 хил. лв., а от абонаментни карти със 17 хил. лв., с 5 хил. лв. по-малко са компенсациите от общинския бюджет, а другите постъпления са намалели с 14 хил. лв. Увеличение с 2 хил. лв. има само при субсидиите от Републиканския бюджет. 
В писмото е посочено, че в резултат на намалените приходи дружеството е било принудено да ограничи разходите си, като възнаграждението на персонала е намалено с 28 хил. лв., а допълнителните социални бонуси в размер на 11 хил. лв. са премахнати. Това пък е довело до допълнителни затруднения заради текучество и още повече е влошило състоянието на предприятието. „ЕГЕЕД Русе“ приключва тримесечието на 2015 г. със загуба от 1000 лева в сравнение с печалбата за миналогодишния период от 60 хил. лв.
Тези резултати се дължат изцяло на невъзможността предприятието да изпълнява възложените му ангажименти в пълен обем поради ремонта на контактната тролейбусна мрежа в града, се казва в писмото. Николай Къдрев е отбелязал, че първото тримесечие на 2015 г. е било по-благоприятният период за фирмата, тъй като тепърва предстои възстановяването на контактната мрежа по ключови булеварди и кръстовища. Тогава работата на тролейбусите ще бъде засегната в много по-голяма степен и предстоят още по-трудни месеци за предприятието. 
Комисията по бюджет и финанси към Общинския съвет, на която беше обсъдено писмото, излезе с предложение към администрацията да анализира финансовите резултати на „ЕГГЕД Русе“ и да обсъди възможностите за компенсиране. Председателят на комисията Йорданка Даневска от ГЕРБ коментира, че шефът на дружеството има право да се безпокои. 
Червеният съветник Иван Иванов подчерта, че предстоят участъци, по които ще спрат да се движдат много линии, и това ще доведе до по-големи загуби. Неговият колега Александър Неделчев посочи, че за втори път се чува реакцията на дружеството, което е с общинско участие, но все още няма становище на администрацията. Ако транспортният проект нанася вреди и застрашава социална функция като тролейбусния транспорт, трябва да реагираме. Не бива да чакаме работниците да излязат на протест, защото не вземат заплати, категоричен бе той. 
Бедрос Пехливанян от ГЕРБ припомни, че след първия сигнал на фирмата през февруари от администрацията казаха, че ще има компенсации, но ще се реши в какъв размер, след като излязат и се анализират точните финансови данни.