Националната асоциация на тютюнопроизводителите готви нови протести в петък, които ще обхванат и Русе, научи „Утро“. Управителният съвет на организацията е планирал те да започнат по едно и също време - от 11 часа, на граничните контролно-пропускателни пунктове Дунав мост в Русе, „Капитан Петко Войвода“ в Свиленград и „Илинден“ в Гоце Делчев.
Имаме готовност, ако исканията ни не се удовлетворят, да преминем към активни действия. Все още обаче се надяваме проблемите да се решат по пътя на диалога. Ако до петък бъде постигнато споразумение, протестите ще отпаднат, каза вчера за „Утро“ председателят на асоциацията Цветан Филев.
Тютюнопроизводителите настояват за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия и за увеличаване на изкупните цени на тютюна от ориенталските групи „Кабакулак“ и „Басми“ на миналогодишните нива. Производителите не са съгласни с предложението на търговските фирми за 30 на сто по-ниски цени.
Производителите са категорични, че няма да продават продукцията си при сегашната изкупна цена от 5 лева и настояват за цени от 10 лева за килограм.
Стопаните искат още да бъде актуализирана от 100 на 160 млн. лв. сумата за национални доплащания за тютюна. От асоциацията настояват чрез национални доплащания да се компенсират ниските изкупни цени на продукцията. Филев предлага средствата да бъдат разпределени между действащите производители на тютюн, а не по схемата за референтен период - стари производства.
Тютюнопроизводители поискаха и да имат право да продават до 10% от продукцията си под формата на нарязан тютюн без да се начислява акциз.